Μυστήριο καλύπτει μέχρι στιγμής τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του Boeing 737 στην Κίνα, με ειδικούς και αρχές να «πονοκεφαλιάζουν», ώστε να εντοπίσουν τον λόγο για τον οποίο σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό.

Ακόμη, οι αρχές δεν έχουν κάνει επίσημες ανακοινώσεις για τα αίτια, όμως ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, όπως το τεχνικό σφάλμα ή ανθρώπινο λάθος στον χειρισμό του αεροσκάφους.

Ακολουθούν οι 5+1 λόγοι με βάση ΜΜΕ του εξωτερικού, όπου ενδέχεται να οφείλεται η πτώση του Boeing 737:

1.Τεχνικό σφάλμα

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που εγείρονται είναι να υπήρξε τεχνικό σφάλμα. Ορισμένοι ειδικοί τονίζουν με νόημα, ότι από την στιγμή που υπάρχουν δεκάδες καλώδια για την λειτουργία του αεροσκάφους, είναι λογικό να πήγε κάτι λάθος.

Παρόλα αυτά, άλλοι, όπως ο Αυστραλός ειδικός αεροπορίας, Neil Hansford, θεωρούν ότι είναι ο τελευταίος παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί.

«Νομίζω ότι η τεχνική βλάβη του αεροσκάφους μπορεί να αποκλειστεί και θα πρόκειται για ε΄να σπάνιο γεγονός», ανέφερε χαρακτηριστικά στο adelaidenow.com.au.

2.Κατασκευαστικό σφάλμα

Το αεροσκάφος που έπεσε στην Κίνα είναι μοντέλο Boeing 737-800 και θεωρείται αρκετά ασφαλές στη κατασκευή του, ιδιαίτερα μετά τις τραγωδίες που είχαν συμβεί με προηγούμενα μοντέλα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους nytimes.com, μετά τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερη αγορά για Boeing, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας.

Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται η περίπτωση να μην κατασκευάστηκε σωστά κάποιο μέρος, όπως είχε συμβεί στη περίπτωση της πτήσης 587 της American Airlines που συνετρίβη στις 12 Νοεμβρίου του 2001 και οδήγησε στο θάνατο 265 άτομα.

3.Τεχνικό σφάλμα

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η πτώση προήλθε από πρόβλημα που μπορεί να εμφανίστηκε στο πιλοτήριο και να σχετίζεται με τεχνικό σφάλμα.

Ιδιαίτερα φέρεται να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου, ώστε να αναφερθεί εάν πηγαίνει κάτι λάθος, με αποτέλεσμα να φέρεται ότι υποδηλώνει πως ό,τι συνέβη, συνέβη πολύ ξαφνικά.

4.Ο καιρός

Η περιοχή στην οποία σημειώθηκε το δυστύχημα, φέρεται να είναι γνωστή για τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Έτσι, εάν εμφανίστηκε πρόβλημα στην ορατότητα ή μια απότομη καιρική μεταβολή, θα μπορούσε να εξηγήσει την πτώση.

5.Έκρηξη στο αεροσκάφος ή αυτοκτονία του πιλότου

Οι ειδικοί μεταξύ άλλων έχουν σκεφτεί και πιο ακραία σενάρια, τα οποία μπορεί να δικαιολογήσουν την πτώση του Boeing 737. Ένα από αυτά, είναι να σημειώθηκε κάτι αρκετά ανησυχητικό μέσα στο αεροπλάνο, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε εσκεμμένες ανθρώπινες ενέργειες.

Έτσι, εξετάζουν τόσο την πιθανότητα ο πιλότος να αυτοκτόνησε, είτε να σημειώθηκε μια έκρηξη στο αεροπλάνο, που μπορεί να οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια ή τεχνικό λάθος.

6.Σύγκρουση στον αέρα

Ακόμη ένα ακραίο σενάριο που ερευνούν οι ειδικοί, είναι το Boeing 737 να συγκρούστηκε στον αέρα με κάποιο αντικείμενο, όπως ένα πύραυλο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές ή υποψίες πως σημειώθηκε κάτι αντίστοιχο στον αέρα, όμως μερικοί φέρεται ότι εξετάζουν και αυτή την περίπτωση.

Χαρακτηριστικά, ο Neil Hansford αναφέρει πως συνέκρινε τις εικόνες των συντριμμιών με αυτές της πτήσης MH17, η οποία καταρρίφθηκε στην Ουκρανία το 2014 και θεωρεί ότι βρήκε πολλές ομοιότητες.