Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της «Στρατηγικής πυξίδας» από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε απόψε ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας της ΕΕ». Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ προανήγγειλε τη λήψη και νέων μέτρων κατά της Ρωσίας, ο πόλεμος της οποίας σε βάρος της Ουκρανίας συνεχίζεται για 26η ημέρα σήμερα, Δευτέρα.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι πλέον όλοι έχουν πεισθεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο από ένα γείτονα που είναι αποφασισμένος να διεξάγει πόλεμο.

Η «Στρατηγική πυξίδα» περιλαμβάνει σαφή χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και την κάλυψη των «αμυντικών κενών», τα επόμενα χρόνια, συνέχισε, ενώ σημείωσε και ότι ο μέσος όρος των αμυντικών δαπανών στην ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά από το σημερινό 1,5% του ΑΕΠ.

Ερχόμενος έπειτα στα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους».

Εκτίμησε ότι το νέο πακέτο μέτρων αυτό δεν θα υιοθετηθεί επισήμως εντός της εβδομάδας, αν και θα δοθούν «κατευθύνσεις» από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ υπήρξε πολιτική συμφωνία για επιπλέον βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Κομισιόν

«Η ΕΕ πρέπει να μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της και να προστατεύει τους πολίτες της»

Την άνευ προηγουμένου ενότητα της ΕΕ τονίζει το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 47 σελίδων κείμενο αναφέρει επίσης ότι η Ένωση πρέπει να έχει τα μέσα για να διασφαλίζει τόσο τα συμφέροντά της όσο και να προστατεύει τους πολίτες της, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας με τους εταίρους, όπως το ΝΑΤΟ.

Επιπροσθέτως, δίνεται έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια. Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει αναφορά σε προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες κατά κρατών-μελών της ΕΕ καθώς και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όπου τονίζεται η σημασία του σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος – είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας.

Οι σχετικές ενέργειες της Τουρκίας, σημειώνεται, εντάσσονται στις απειλές και τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ΕΕ, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών της και των κρίσιμων υποδομών της, καθώς και την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών συνόρων.