Εγκλωβισμένος σε ένα στρατηγικό λάθος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, κ. Φίλη, το οποίο ωστόσο, ενδέχεται να τον καταστήσει ακόμα πιο επικίνδυνο. «Ο Πούτιν θα μπορούσε να μείνει στο Ντονμπάς και να το καταλάβει αναίμακτα όπως έγινε και με την Κριμαία γιατί η Δύση θα το κατάπινε» είπε αρχικά.

«Για κάποιο λόγο αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μετατρέψει την Ουκρανία από θέμα στην ατζέντα με τους Αμερικανούς την ίδια την ατζέντα» εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος. «Ακόμα και αν κερδίσει στην Ουκρανία, θα έχει χάσει διπλωματικό κεφάλαιο» ξεκαθαρίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που ο Ρώσος πρόεδρος οδηγήθηκε στην επιλογή του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Φίλης λέει «μπορεί να είναι από μέθη αλαζονείας, επιθυμία αποκατάστασης τμήματος της σοβιετικής ένωσης ή ακόμα να ένιωσε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή στο διεθνές γίγνεσθαι».

«Ο Πούτιν κατάφερε κάτι που μετά το ‘49 δεν είχαν καταφέρει ποτέ άλλα κράτη με τη Γερμανία που για πολλά χρόνια ήταν “ο τζαμπατζής του ΝΑΤΟ”» σχολιάζει για τη στάση της Γερμανίας επί των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Η αλλαγή συνόρων με βίαιο τρόπο θα ανοίξει ορέξεις και σε άλλους» προειδοποιεί ο Γιώργος Φίλης.

Ερωτηθείς για το πώς θα δικαιολογήσει ο Πούτιν την απόσυρση από Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη τώρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας, ο διεθνολόγος υπογραμμίζει: «Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. Η οπισθοχώρηση της Ρωσίας δεν μοιάζει πολύ πιθανή αυτή την ώρα καθώς ο Πούτιν δεν θέλει να δείξει αδυναμία γιατί τότε θα έχει προβλήματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

«Ένας εγκλωβισμένος ηγέτης με τα χαρακτηριστικά του Πούτιν μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος. Πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα για συμφωνία – πακέτο που θα αφορά και στην ΕΕ» προτείνει.

Τέλος, αναφορικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Φίλης λέει ότι τα γεγονότα τον ανέδειξαν σε ηγετική φυσιογνωμία ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πρόθεσή τους να ανοίξει τις φυλακές για να ενταχθούν οι κρατούμενοι στο μέτωπο του πολέμου. «Θυμίζει Γιουγκοσλαβία του ’90. Είναι επικίνδυνο» κατέληξε ο κ. Φίλης.