«Η ΕΕ είναι ενωμένη, το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη τύπου μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ρωσική εισβολή, προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να φέρει την ήπειρο πίσω στην εποχή των αυτοκρατοριών και των αντιπαραθέσεων.

Οι ηγέτες του μπλοκ συμφώνησαν επί της αρχής σε μια έκτακτη νυκτερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες να επιβάλουν νέες οικονομικές κυρώσεις, λαμβάνοντας μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες μέτρα όπως ο περιορισμός της πρόσβασης της Ρωσίας σε τεχνολογίες.

Όπως εξήγησε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν οι κυρώσεις στηρίζονται σε πέντε πυλώνες: οικονομικός, ενέργεια, μεταφορές, εξαγωγές και πολιτική βιζας.

Ανέφερε επίσης ότι οι κυρώσεις, οι οποίες επίσης περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ρωσίας και τον πληθωρισμό εκεί.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ακόμη ότι οι περιορισμοί των εξαγωγών προς τη Ρωσία θα βλάψουν τον πετρελαϊκό της τομέα, σταματώντας την πρόσβαση σε υλικά που χρειάζεται από την ΕΕ για τα διυλιστήρια πετρελαίου της. Αυτό θα προκαλέσει, με την πάροδο του χρόνου, μια εξάντληση των εσόδων της Ρωσίας από τη διύλιση πετρελαίου, είπε.

«Οι χρηματοοικονομικές κυρώσεις στοχεύουν στο 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς», είπε και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν μέτρα που αυξάνουν το κόστος του δανεισμού της Ρωσίας, θα υπάρξει απαγόρευση εξαγωγών που θα πλήξει τον πετρελαϊκό τομέα και θα περιοριστεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογίες-κλειδιά, όπως είναι οι ημιαγωγοί.


«Βόμβες πέφτουν σε αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά, που φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί πεθαίνουν – και όλα αυτά συμβαίνουν το 2022 στην καρδιά της Ευρώπης», σημείωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι ενωμένη.

Επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ομόφωνοι στην καταδίκη της «φρικτής και απρόκλητης επίθεσης» της Ρωσίας.

«Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας .Το Κρεμλίνο το ξέρει, έκανε τα πάντα για να μας διχάσει αλλά απέτυχε» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Είμαστε ενωμένοι, πιο ενωμένοι από ποτέ» προσέθεσε και ανέφερε ότι «αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν την αρχή νέας εποχής».

Είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να «χαράξει εκ νέου τον χάρτη της Ευρώπης διά της βίας. Πρέπει (σ.σ. να αποτύχει) και θα αποτύχει».

Ωστόσο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν λεπτομερείς κυρώσεις την Πέμπτη (24/2), οι χώρες της ΕΕ, διχασμένες ως προς το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουν, άφησαν λεπτομέρειες για να διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι ο πόλεμος έδειξε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια πραγματική δύναμη και να είναι ανεξάρτητη στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας.