Ο αμερικανός πρώην πιλότος Gail Halvorsen πέθανε σε ηλικία 101 ετών. Ο ίδιος έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο με το παρατσούκλι «Candy Bomber», γιατί το 1945 βομβάρδιζε το Βερολίνο με καραμέλες, όταν η Σοβιετική Ένωση έκανε εμπάργκο στη πόλη, στο πλαίσιο της διευθέτησης με την Δύση του διαμοιρασμού της γερμανικής πρωτεύουσας μετά την λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η είδηση του θανάτου του λοιπόν, δεν πέρασε απαρατήρητη, με την Γερμανίδα Πρέσβης στις ΗΠΑ, Έμιλι Χάμπερ, να εκφράζει τα συλλυπητήριά της μέσω Twitter, αναφέροντας ότι οι πράξεις του Halvorsen έδωσαν «ελπίδα και χαμόγελο σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν στο σκοτάδι και την απελπισία».

Επίσης, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Γιούτα, Σπένσερ Κοξ, εξέδωσε ανακοίνωση για την απώλειά του, αποκαλώντας τον πρώην αεροπόρο «διεθνή ήρωα που επέδειξε εξαιρετική συμπόνια και καλοσύνη σε μια πολύ σκοτεινή εποχή».

Ο βομβαρδισμός του Βερολίνου

Ο Gail Halvorsen εκπαιδεύτηκε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και μεταγωγικών στον Νότιο Ατλαντικό κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ίδιος λόγω του πολέμου, έτρεφε ανάμεικτα συναισθήματα για τη βοήθεια προς Γερμανούς πολίτες, ιδιαίτερα μετά την απώλεια φίλων του στο μέτωπο. Όμως όταν συνάντησε μια ομάδα παιδιών που κρατούνταν πίσω από έναν φράχτη στο αεροδρόμιο Tempelhof του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της πόλης, άλλαξε την στάση που είχε.

Αγοράζοντας λοιπόν και χρησιμοποιώντας τα δικά του εφόδια και αυτοσχέδια αλεξίπτωτα από μαντήλια, έκανε τακτικές ρίψεις με καραμέλες στην πόλη. Παρόλα αυτά, όταν δεν είχε πια τον τρόπο να προμηθεύεται καραμέλες και γλυκά, άρχισε να μειώνει τις ρίψεις.

Τότε κάποιοι από τους πιλότους που είχαν μάθει για το έργο του, άρχισαν να συμμετέχουν στις προσπάθειές του, ενώ όταν διαδόθηκε η είδηση, ιδιώτες άρχισαν να προσφέρουν τρόφιμα σε κατοίκους του Βερολίνου.