Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σήμερα σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Κίεβο και οι αντάρτες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα κατά μήκος της γραμμής επαφής από χθες Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Αναλένα Μπέρμποκ: Καταγγέλλει τις απαιτήσεις της Ρωσίας που θυμίζουν «ψυχρό πόλεμο»      

Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο» στηλίτευσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, την ημέρα που ξεκινά η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου τις συζητήσεις και τις ομιλίες αναμένεται να μονοπωλήσει η κρίση στην Ουκρανία.

«Με την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις Αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνικής τάξης» πραγμάτων ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αξιώνοντας η Μόσχα να κάνει «σοβαρές προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Αρχηγοί κρατών και διπλωμάτες αναμένονται από σήμερα στο ραντεβού του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, που θα διαρκέσει ως μεθαύριο Κυριακή για τρεις ημέρες συζητήσεων για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

Η Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, συμμετείχε συχνά στην ετήσια εκδήλωση, δεν θα συμμετάσχει φέτος. Η κυρία Μπέρμποκ βλέπει στη ρωσική απουσία χαμένη «ευκαιρία». «Είναι ακριβώς στη σημερινή κατάσταση, που είναι εξαιρετικά απειλητική, που θα ήταν σημαντικό να συμμετέχουν αντιπρόσωποι της Ρωσίας» σημειώνει.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα προεδρεύσει αύριο Σάββατο στο Μόναχο στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7 που θα είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες των επικεφαλής των διπλωματιών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ιταλίας θα επιτρέψουν να σταλεί «μήνυμα ενότητας», σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία

«Είμαστε έτοιμοι για σοβαρό διάλογο για την ασφάλεια με όλους. Ακόμη και μικρά βήματα προς την ειρήνη έχουν μεγαλύτερη αξία από τα μεγάλα βήματα προς τον πόλεμο. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης σοβαρά μέτρα αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Οι δηλώσεις περί βούλησης για διάλογο πρέπει να υποστηρίζονται από πραγματικές προσφορές για διάλογο. Οι δηλώσεις περί αποχώρησης στρατευμάτων πρέπει να συνοδεύονται από επαληθεύσιμες αποχωρήσεις», τόνισε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε εκ νέου την Πέμπτη ότι είναι «πολύ υψηλός» και άμεσος ο κίνδυνος ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας πως σταδιακά αποσύρεται μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που είχε αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία έπειτα από γυμνάσια.

Ουκρανία – Μαργαρίτης Σχοινάς: Αν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης θα προκληθούν μεγάλες ροές προσφύγων

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μαζικές ροές προσφύγων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι στην ΕΕ θα καταφύγουν από 20.000 ως 1 εκατομμύριο άνθρωποι, τόνισε ο κ. Σχοινάς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Επιπλέον, στην Ουκρανία σήμερα ζουν περίπου 20.000 πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, που θα χρειαστούν υποστήριξη εάν χρειαστεί να γίνει επιχείρηση εκκένωσης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κινητοποιηθούν για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και συμβολή στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.