Τη χορήγηση και δεύτερης ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού για ηλικιωμένους, καθώς και ανοσοκατεσταλμένους, σοβαρά πάσχοντες και εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, πρότεινε σήμερα, Πέμπτη, η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko), η οποία εξέδωσε, επίσης, σύσταση για τη χρήση του νέου εμβολίου Novavax στους ενηλίκους.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο εμβολιασμών που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Stiko, τα άτομα άνω των 70 ετών, όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι, θα πρέπει να λάβουν και δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το ίδιο ισχύει ακόμη για τους τροφίμους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και για όσους εργάζονται στον ευρύτερο υγειονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και των κέντρων αποκατάστασης.

Η τέταρτη δόση θα πρέπει να χορηγείται στους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα το νωρίτερα τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, ενώ για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο έπειτα από έξι μήνες.

«Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, η προστασία μετά την πρώτη αναμνηστική δόση μειώνεται έπειτα από λίγους μήνες, κυρίως για άτομα άνω των 70 ετών και για ανοσοκατεσταλμένους, για τους οποίους ο κίνδυνος σοβαρής εξέλιξης της νόσου είναι μεγαλύτερος», αναφέρει η Επιτροπή, εξηγώντας τη σύστασή της.

Novavax

Για το εμβόλιο της Novavax

Στο ίδιο σχέδιο, η Stiko συνιστά και τη χορήγηση του νέου εμβολίου της Novavax σε άτομα άνω των 18 ετών.

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με απόσταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης. Από τη σύσταση εξαιρούνται σε πρώτη φάση οι έγκυοι και οι θηλάζουσες.

Πολλοί ειδικοί αναμένουν το εμβόλιο αυτό να αποτελέσει το σκεύασμα που θα επιλέξουν όσοι δεν θέλησαν, μέχρι και σήμερα, να εμβολιαστούν με κάποιο από τα άλλα διαθέσιμα εμβόλια (π.χ. τα mRNA εμβόλια), καθώς βασίζεται σε παλαιότερη τεχνολογία.