Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για τη συμμετοχή του στη γιορτή στον κήπο της κατοικίας του στην Ντάουνινγκ Στριτ, κατά την διάρκεια του lockdown τον Μάιο 2020 και δήλωσε ότι κατανοεί την οργή που έχει αυτό προκαλέσει.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Υπάρχουν πράγματα που δεν κάναμε σωστά και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Γνωρίζω ότι αισθάνονται οργή με μένα για την κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι όταν νομίζουν ότι στην ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ οι κανόνες δεν τηρούνται από τους ανθρώπους που φτιάχνουν τους κανόνες», δήλωσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον.

«Πήγα στον κήπο λίγο μετά τις 18.00 την 20ή Μαΐου 2020 για να ευχαριστήσω τις ομάδες του προσωπικού πριν επιστρέψω στο γραφείο μου 25 λεπτά μετά για να συνεχίσω να εργάζομαι», είπε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εκ των υστέρων, σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να πω σε όλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους», πρόσθεσε.

Κιρ Στάρμερ για Μπόρις Τζόνσον: Ξεδιάντροπος ψεύτης

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ ζήτησε την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

«Το επιχείρημα προς υπεράσπισή του που συνίσταται στο να λέει ότι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για γιορτή είναι τόσο γελοίο που εν τέλει είναι προσβλητικό για το βρετανικό κοινό», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση υποβολής ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό. «Θα έχει τώρα την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί;», πρόσθεσε αποκαλώντας τον ηγέτη των Τόρις «ξεδιάντροπο ψεύτη».

«Το πάρτι τελείωσε πρωθυπουργέ. Το μόνο ζήτημα είναι αν το βρετανικό κοινό θα τον πετάξει έξω. Το κόμμα του θα τον πετάξει έξω; Ή θα έχει την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τα συμπεράσματα της ανεξάρτητης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την σειρά των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Λυπάμαι πολύ που εκείνο το βράδυ δεν κάναμε διαφορετικά τα πράγματα… όσο για το πολιτικό ζήτημα, δεν νομίζω ότι πρέπει να προκαταλάβουμε τα αποτελέσματα της έρευνας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον ενώπιον της βουλής.