Την κατακραυγή των φιλοζωικών οργανώσεων έχει προκαλέσει στην Ισπανία ο θάνατος ενός θηλυκού χιμπατζή, της Εύας, η οποία σκοτώθηκε από αστυνομικούς λίγη ώρα αφού το έσκασε από τον ζωολογικό κήπο όπου ζούσε, παρέα με τον αρσενικό σύντροφό της, τον Αδάμ.

«Ήταν πολύ νευρική, υπήρχε κίνδυνος να επιτεθεί στα μέλη της ομάδας έρευνας και δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αναισθητικά βέλη», όταν η χιμπατζίνα εντοπίστηκε τελικά την Δευτέρα στη Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες, εξήγησε ένας εκπρόσωπος της ισπανικής πολιτοφυλακής.

«Επρόκειτο για δύο μεγάλους πιθήκους, έναν αρσενικό και έναν θηλυκό, βάρους 70-80 κιλών ο καθένας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι σε ένα πρωτεύον θηλαστικό τέτοιου μεγέθους το αναισθητικό χρειάζεται περίπου 5 λεπτά για να δράσει. Έτσι όμως το ζώο έχει αρκετό χρόνο για «να επιτεθεί», πρόσθεσε.

Ο Αδάμ και η Εύα δραπέτευσαν από τον ζωολογικό κήπο του Σα Κόμα, στην ανατολική Μαγιόρκα, γύρω στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας. «Μάλλον παραμέρισαν τα κάγκελα του κλουβιού τους, όμως ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι», είπε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Αδάμ συνεχίζονται και σήμερα σε μια ορεινή περιοχή του νησιού. «Θα προσπαθήσουμε να τον πιάσουμε χωρίς να του κάνουμε κακό, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή θα πρέπει να τον σκοτώσουμε», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η ισπανική οργάνωση για την προστασία των πρωτευόντων «Σχέδιο Μεγάλος Πίθηκος» ζήτησε σήμερα από τις αρχές να κλείσουν αμέσως τον ζωολογικό κήπο λόγω της «ανεύθυνης» στάσης που επέδειξαν οι ιδιοκτήτες και την «απουσία ενός πρωτοκόλλου ασφαλείας που οδήγησε στη διαφυγή και τον θάνατο» της Εύας.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον θάνατο της Εύας και καταδικάζουμε ό,τι έγινε», είπε από την πλευρά του ο Χαβιέρ Μορένο, ο συνιδρυτής της οργάνωσης «Ισότητα για τα ζώα». «Δεν είναι η πρώτη φορά που ζώα το σκάνε από τέτοια μέρη και στη συνέχεια τα σκοτώνουν», υπογράμμισε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.