Τη στήριξή της στη Γαλλία εκφράζει η νέα γερμανική κυβέρνηση δηλώνοντας έτοιμη να συνεργαστεί μαζί της για μία «ισχυρή και κυρίαρχη» Ευρώπη, καθώς το Παρίσι ετοιμάζεται να αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία την 1η Ιανουαρίου.

«Από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα, μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Γερμανίας, στην προσωπική μου στήριξη, στη στήριξη ολόκληρης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ώστε να εργασθούμε για μία ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, που πραγματοποιεί στο Παρίσι την πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό, για να ακολουθήσει αύριο ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Είτε το ονομάσουμε στρατηγική αυτονομία ή ευρωπαϊκή κυριαρχία, δεν έχει σημασία ο τίτλος, για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται. Αυτό που μετρά είναι η ιδέα που υπάρχει από πίσω», εξήγησε η Αναλένα Μπέρμποκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γάλλο ομόλογό της Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην ανάγκη μεγαλύτερης στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εμμένει ο Μακρόν

Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα παρουσιάσει το απόγευμα τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, επαναλαμβάνει από την αρχή της θητείας του την ανάγκη για μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Αλλά η ιδέα αυτή προκαλεί τις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών μελών από την ανατολική Ευρώπη που ποντάρουν πάνω απ’όλα στο ΝΑΤΟ για την ασφάλειά του και φοβούνται μήπως μία ενισχυμένη ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί ανταγωνιστικό παράγοντα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν τόνισε ότι η Γερμανία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο Σαχέλ, όπου η Γαλλία επιδιώκει ευρύτερη ανάμειξη των ευρωπαίων εταίρων της στο πλευρό της γαλλικής δύναμης Barkhane.

Η προερχόμενη από τους Πράσινους Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε το σχέδιο της επιβολής φόρου άνθρακα στα σύνορα, το οποίο το Παρίσι επιδιώκει να προωθήσει κατά την διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της Ενωσης.

Αλλά, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε τις διαφωνίες της σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να εντάξει στην πράσινη ενέργεια, πράγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για ειδικές χρηματοδοτήσεις.

«Το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις για την πυρηνική ενέργεια είναι πολύ γνωστό», είπε.

Στο «τραπέζι» η σημασία της γαλλογερμανικής σχέσης στην ευρωπαϊκή δυναμική

Και οι δύο υπουργοί επέμειναν στη σημασία της γαλλογερμανικής σχέσης στην ευρωπαϊκή δυναμική.

«Η Γερμανία δεν έχει στενότερο φίλο από την Γαλλία», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ. Πέραν αυτής «χρειαζόμαστε πολύ ισχυρή γαλλογερμανική ώθηση» για την Ευρώπη, επέμεινε.

«Θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτήν την στενή επαφή, την υπάρχουσα και την μελλοντική…Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βρεθεί διαφορετικά σε αδύναμη θέση», είπε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην εγγύτητα των θέσεων της νέας γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την Ευρώπη.

«Είμαστε ευχαριστημένοι όχι μόνο διότι έχουμε μία κυβέρνηση σε λειτουργία πριν από την προεδρία μας, αλλά επίσης για την βούλησή της να εργασθεί μαζί μας για μία πιο πράσινη, πιο κοινωνική, πιο κυρίαρχη Ευρώπη», είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.