Τα πτυχία δεν ισοδυναμούν με χρήματα

Οι περιπτώσεις Γκέιτς και Ζούκεμπεργκ δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα


ΚΟΣΜΟΣ
20:33
12/04/2015
Τα πτυχία δεν ισοδυναμούν με χρήματα
7
loading

Στο βιβλίο της, «The MBA Bubble» ή αλλιώς «Η φούσκα του πτυχίου», η Mariana Zanetti υποστηρίζει ότι το πτυχία είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος. Ξεκινάει τη θέση της λέγοντας ότι «οι συγγραφείς που γράφουν για ευημερία και πλούτο το ξεκαθαρίζουν: Μία δουλειά δε θα σε κάνει πλούσιο».

Αν θες πραγματικά να γίνεις πλούσιος κάποια στιγμή της ζωής σου, θα πρέπει να δημιουργήσεις μία πηγή εισοδήματος εκτός του μισθού. Είναι απλό και βέβαιο: Όταν πουλάτε το χρόνο σας σε άλλους, κάποια στιγμή θα εξαντληθεί η ικανότητα να αυξάνετε το εισόδημά σας.

Στο βιβλίο του, «Rich Dad, Poor Dad», ο Robert Kiyosaki υποστηρίζει ότι οι πλούσιοι δεν εργάζονται για να βγάλουν χρήματα. Δημιουργούν περιουσιακά στοιχεία που βγάζουν χρήματα. Οπότε αν θέλετε να μάθετε πώς να βγάζετε λεφτά, να πάτε σχολείο. Αν θέλετε ακόμα περισσότερα, να πάρετε πτυχία.

Άλλωστε κάποια εξαιρετικά υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις βγάζουν όντως εκατομμύρια.

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν αυτές τις θέσεις με ένα πτυχίo ή και μεταπτυχιακά, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι δεν ισχύει πάντα.

Για παράδειγμα, αν δείτε τα πτυχία των διευθυνόντων συμβούλων των εταιρειών του CAC 40, του δείκτη της γαλλικής χρηματαγοράς, τότε θα δείτε ότι το πτυχίο και το μεταπτυχιακό είναι προαιρετικό.

Ας επιστρέψουμε όμως στο βασικό ερώτημα: Πώς να γίνετε πλούσιος. Πρέπει να γίνετε επιχειρηματίας, επενδυτής ή και τα δύο.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι επιχειρηματίες και δεν έχουν ούτε πτυχίο, ούτε μεταπτυχιακό. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν το πανεπιστήμιο όταν κατάλαβαν ότι τους διδάσκει πώς να είναι υπάλληλοι και πώς να υπακούν.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν όσους έχουν πτυχία και μεταπτυχιακό: ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, ο Μπιλ Γκέιτς και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο Στiβ Τζομπς. Και υπάρχουν και πάρα πολλοί ανώνυμοι πλούσιοι άντρες και γυναίκες που δεν έκατσαν ποτέ στα θρανία για να τους πουν πώς να γίνουν… σκλάβοι των επιχειρήσεων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar olethros62

  Ναι προφανως το αρθρο αναφερεται σε χωρες οπου η επιχειρηματικοτητα υποστηριζεται και υπαρχει εκφραση των ταλεντων του παιδιου απο το σχολειο και οχι σε χωρα οπως η ελλαδα οπου ο ιδιωτης θεωρειται κλεφτης και απατεωνας, η λαμογιο που παιρνει επιδοτησεις, και για να ξεκινησεις επιχειρηση πρεπει να χεις πρωτα χρημα για φορο και ικα και μετα για επενδυση

 2. avatar eyh p

  ...Επειδή όμως δεν μπορούν να γίνουν όλοι πλούσιοι, όπως δεν μπορούν να γίνουν όλοι πρωταθλητές, η γνώμη μου είναι ότι τα πτυχία χρειάζονται γιατί εκτός ότι σου ανοίγουν τους ορίζοντες του μυαλού κ της γνώσης, είναι ένας τρόπος για να ανέβεις κοινωνική τάξη κ να βελτιώσεις το επίπεδο ζωής σου. Ο καλός στην επιστήμη του δεν χάνεται κ δεν πεινάει, έστω κι αν βρει δουλειά στη Ν.Ζηλανδία...Κι άλλο να μεταναστεύσεις με πτυχίο κ άλλο ως ανειδίκευτος εργάτης...

 3. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Αυτό που καταδεικνύει το άρθρο είναι ότι για να πετύχεις στην ζωή σου δεν είναι απαραίτητο να έχεις πτυχίο. "Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν αυτές τις θέσεις με ένα πτυχίo ή και μεταπτυχιακά, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι δεν ισχύει πάντα." Και πράγματι στις Η.Π.Α. αλλά και στην Αγγλία δεν είναι απαραίτητο να έχεις πτυχίο για να κάνεις οποιαδήποτε δουλειά εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (ιατρική, νομική). Καθότι είναι ανοιχτόμυαλοι τους αρκεί να τους αποδείξεις ότι μπορείς να την κάνεις, ξεκινώντας φυσικά από την παρουσίασή σου σε μια συνέντευξη. Προσωπικά γνωρίζω πάρα πολλούς πτυχιούχους στην Ελλάδα που είναι για τα μπάζα αλλά και πάρα πολλούς μη πτυχιούχους που θα μπορούσαν να κάνουν μια δουλειά πολύ καλύτερα αν η βλακεία των Ελλήνων και τα επιμελητήρια τους το επέτρεπαν. Προσωπικά έχω 2 πτυχία, αυτό για να μην νομίζει κανείς ότι έχω κάποιο λόγο. Αλλά είμαι φανατικά υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας. Αν κάποιος χωρίς πτυχίο μπορεί να δώσει ότι και εγώ με πτυχίο ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ! Αρνούμαι μετά βδελυγμίας την λογική "τότε γιατί σπουδάσαμε?". Διότι αν κάποιοι είναι ικανότεροι χωρίς πτυχίο και αυτοί είναι και πολλοί αυτό σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο από το οποίο πήρες το πτυχίο είναι "για τα μπάζα" και πρέπει είτε να κλείσει είτε ν αναβαθμίσει την ποιότητα των σπουδών του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσεις όσους δεν μετείχαν στο πανεπιστήμιο σου "πατημένους στο λαιμό" . Δεν μπορεί να σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα οι "πανεπιστημιακοί κύκλοι" σε συνάρτηση με τα επιμελητήρια να κλείνουν τον δρόμο σε ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να δώσουν καλύτερες ή και ίσες υπηρεσίες χωρίς να μετέχουν της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

  1. avatar Σατανάς

   Τι κόμμα ψήφισες είπαμε?

 4. avatar ngeo

  κατ αρχάς οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα αντίστοιχα στελέχη (c-suite δηλαδή) της CAC 40 , όχι μόνο έχουν πτυχίο και μεταπτυχιακό, αλλα είναι και από συγκεκριμένη σχολή (περισσότερο του 50% αυτών).
  Αντίστοιχα και σχεδόν όλοι οι ΔΣ και C-suite τον εταιριών της Fortune 500 ( οι 500 μεγαλύτερες εταιρίες στο κόσμο) με ελάχιστες εξερεσεις έχουν μεταπτυχιακό και σχεδόν οι μισοί αν όχι περισσότεροι από συγκεκριμένες σχολές, με τη τάση να έχουν ΜΒΑ να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
  Τα προφίλ όλων αυτών των στελεχών υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο και όσο γράφουν οι προαναφερόμενοι συγγραφείς είναι αρλούμπες, που απλά αναφέρουν 5 περιπτώσεις ατόμων που έτσι και αλλιώς ξεκίνησαν από το Harvard και απλά τη βοήθεια του incubator του Harvard προχώρησαν στο πρότζεκτ τους προτού ολοκληρώσουν της σπουδές τους. Όμως είναι 5 το πολύ 10 από τους χιλιάδες και άρα στατιστικά ακραίες τιμές που δε λαμβάνονται υπόψιν.

  1. avatar Kats

   Σύμφωνος και ο Κατς

 5. avatar giannis

  Για να μιλήσουμε απλά χρειάζεται δημιουργία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει