Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορέσει να συναφθεί με τις μεγάλες δυνάμεις αν και οι δύο πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ενώ χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία – πλαίσιο, την οποία αποκάλεσε ιστορική.

«Αν η άλλη πλευρά τηρήσει τις δεσμεύσεις μας, θα τηρήσουμε κι εμείς τις δικές μας», ώστε να καταλήξουμε σε μια «ισορροπημένη» συμφωνία, δήλωσε ο Ροχανί σε διάγγελμά του το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά από το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Δεν εξαπατούμε. Δεν είμαστε διπρόσωποι», υπογράμμισε. «Αν μας δοθεί μια υπόσχεση (…) θα ενεργήσουμε βάσει αυτής της υπόσχεσης. Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από το αν η άλλη πλευρά ενεργεί βάσει των υποσχέσεών της», σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Μια συνολική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να γυρίσει «μια νέα σελίδα» στις σχέσεις του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα, εκτίμησε ο Ροχανί.

Η συμφωνία – πλαίσιο που συνήφθη χθες Πέμπτη στη Λωζάννη προβλέπει «νέες συνεργασίες με τον κόσμο, στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και σε άλλους τομείς», που «γυρνούν μια νέα σελίδα» στις διεθνείς σχέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον της οποίας είχαν επιβληθεί κυρώσεις εδώ και πολλά χρόνια, εξήγησε ο ίδιος.

Επίσης ο Ροχανί σημείωσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις πλέον αποδέχονται ότι το Ιράν μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός του, κάτι που παλαιότερα θεωρούσαν απειλή για την περιοχή.

Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί το πιο σημαντικό βήμα προς μια προσέγγιση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

«Σήμερα είναι μια ημέρα που θα μείνει στην ιστορική μνήμη του ιρανικού έθνους», υπογράμμισε ο Ροχανί.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει είτε να πολεμήσουμε τον κόσμο είτε να παραδοθούμε στις παγκόσμιες δυνάμεις. Λέμε ότι δεν είναι κανένα από αυτά τα πράγματα, υπάρχει τρίτος δρόμος. Μπορούμε να έχουμε συνεργασία με τον κόσμο», κατέληξε.