Έκκληση προς την κυβέρνηση να λάβει «επιπλέον μέτρα», εάν η κατάσταση με τον κορονοϊό συνεχίσει να επιδεινώνεται, απηύθυνε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DiVi) Γκερνό Μαρξ.

«Χρειαζόμαστε υποστήριξη», δήλωσε ο κ. Μαρξ και χαρακτήρισε την κατάσταση της πανδημίας «πολύ ανησυχητική και εκτός ελέγχου».

Αν η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) επιδεινωθεί περαιτέρω, «οι πολιτικοί θα πρέπει να προετοιμάσουν επιπλέον μέτρα», σημείωσε ο εντατικολόγος και πρόσθεσε ότι στις 9 Δεκεμβρίου, οπότε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα αξιολογήσει την κατάσταση μαζί με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων της Γερμανίας, θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμη «εργαλειοθήκη», η οποία θα περιορίσει το τέταρτο κύμα.

Σύμφωνα με την DiVi, σήμερα στη Γερμανία νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 3.675 ασθενείς με κορονοϊό, το 51% των οποίων βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, προστέθηκαν στις ΜΕΘ της χώρας 1.200 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ήδη σε πολλές περιοχές, όπως στη Θουριγγία, ασθενείς χρειάστηκε να διακομιστούν σε άλλο νοσοκομείο, καθώς οι ΜΕΘ είναι υπερφορτωμένες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επιπλέον, σε σχέση με πέρυσι, οι νοσηλευτές είτε έχουν μειώσει τις ώρες εργασίας τους είτε έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Νωρίτερα, η δήλωση της κας Μέρκελ ότι «αυτά που ισχύουν τώρα, δεν επαρκούν» προκειμένου να ανασχεθεί το τέταρτο κύμα, ερμηνεύθηκε ως πιθανή συγκατάθεση της καγκελαρίου σε ενδεχόμενο lockdown.

Από την άλλη, ο κ. Μαρξ τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, ο οποίος αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι κι ο ίδιος βλέπει «μια ηθική και δεοντολογική υποχρέωση των εργαζομένων στη φροντίδα ασθενών να εμβολιάζονται για να προστατεύουν τους ασθενείς τους».

Ο ίδιος ζήτησε από τους πολίτες «να αναλάβουν την ατομική ευθύνη» τους και να εμβολιαστούν, αλλά και να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και σωστής χρήσης μάσκας.

Επιπλέον, συνέστησε και στους εμβολιασμένους να υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικό τεστ.

Νοσοκομείο στη Γερμανία

Υπέρ της καθολικής υποχρεωτικότητας του εμβολίου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού.

Δήλωσε μάλιστα ότι στο εσωτερικό του κόμματός του, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), υπάρχει μεγάλη στήριξη για αυτό.

«Με έναν γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δυνατή ελευθερία και διασφαλίζουμε μακροπρόθεσμα την κοινωνική ειρήνη», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η υποχρέωση εμβολιασμού μόνο για μία κατηγορία επαγγελματιών συνιστά αδικία.

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει τώρα, εγκαίρως πριν από το επόμενο κύμα. Διαφορετικά, κάθε χρόνο θα έχουμε την ίδια κατάσταση», προειδοποίησε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.