Με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων υπέρ ενός ψηφίσματος με το οποίο καλείται ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της ενάντια στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 348 υπέρ και 48 κατά, εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση Ομπάμα να σταματήσει την κωλυσιεργία στην παροχή όπλων και στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις του Κιέβου.

Το ψήφισμα προτρέπει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να παράσχει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα που θα βελτιώσουν την ικανότητα των δυνάμεών της να «υπερασπιστούν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας από την συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως μια πρόσκληση για δράση και δήλωσε ότι το Κογκρέσο στηρίζει σε μεγάλο βαθμό το στρατιωτικό πλεονέκτημα. «Χωρίς τη δράση της κυβέρνησης, η ρωσική επιθετικότητα παραμένει ανεξέλεγκτη», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την ψηφοφορία. Ο Λευκός Οίκος ήδη πάντως ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ελιοτ Έινζτελ εισηγητής του ψηφίσματος και μέλος του Δημοκρατικού κόμματος είπε ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν την κρίση στην Ουκρανία «ως μια σύγκρουση που γίνεται μακριά».

«Αυτός ο πόλεμος έχει αφήσει χιλιάδες νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους και αρχίζει να απειλεί τη σταθερότητα, της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, Ευρώπης» δήλωσε, ο Έιντζελ προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «θέλει να μας γυρίσει πίσω στις … σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου».