Απηυδισμένος από τις ταχύτητες που ανέπτυσσαν οι οδηγοί αυτοκινήτων και οι μοτοσυκλετιστές έξω από το σπίτι του, ένας Βρετανός βρήκε μία λύση που, παραδόξως, δεν παραβιάζει κανένα νόμο.

Ο λόγος για τον Μάικ Ράθμολ που θέλησε να βάλει ένα τέλος στην επικίνδυνη οδήγηση, στον δρόμο που περνά μπροστά από το σπίτι του, έναν δρόμο μάλιστα που περνάει μπροστά από ένα σχολείο και ένα γηροκομείο.

Με υλικά που δεν του κόστισαν περισσότερο από 30 λίρες, έφτιαξε μια ξύλινη φωλιά πουλιών, που εξωτερικά βάφτηκε πανομοιότυπη με κάμερα κυκλοφορίας της αστυνομίας, και την κάρφωσε έξω από την αυλή του σε «πειστικό ύψος».

Έπιασε το κόλπο

Ο Μάικ λέει στο BBC πως το κόλπο έπιασε, και πλέον οι οδηγοί είναι πιο προσεκτικοί και οδηγούν με χαμηλότερες ταχύτητες. Η τοπική αστυνομία λέει πως η φωλιά των πουλιών δεν παραβιάζει κανέναν νόμο, και μπορεί να παραμείνει ως έχει. Την «κάμερα» φωλιά φαίνεται μάλιστα να έχουν τιμήσει δεόντως και δύο πουλιά της γειτονιάς, τα οποία έχουν κάνει μέσα εκεί την φωλιά τους.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια ενδιαφέρουσα έρευνα από την ΙΑΜ RoadSmart, που ανέφερε πως το 90% των βρετανών οδηγών επιθυμούν οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας και κυκλοφορίας να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό παραβατικών οδηγών, είτε αυτές οι παραβάσεις αφορούν ανασφάλιστα οχήματα, είτε παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. όπως υπερβολική ταχύτητα.

Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη αρχή για την οδική ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, προέτρεψε τις αστυνομικές Αρχές της χώρας να χρησιμοποιήσουν τις κάμερες που είναι εγκατεστημένες στο οδικό δίκτυο για τον εντοπισμό των οχημάτων που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας, ανασφάλιστων οχημάτων, ακόμα και για τον εντοπισμό όσων δεν έχουν περάσει από τον έλεγχο ΚΤΕΟ ή δεν έχουν πληρώσει τα απαραίτητα τέλη κυκλοφορίας.

«Αυτά τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μια πολύ σαφή εικόνα. Οι νόμιμοι αυτοκινητιστές τάσσονται υπέρ της χρήσης του υπάρχοντος εξοπλισμού από την αστυνομία ώστε οι δρόμοι μας να είναι ασφαλέστεροι από τους παραβάτες», επισημαίνει εμφατικά ο Νίλ Γκρεγκ, υπεύθυνος ερευνών στην IAM RoadSmart, καταλήγοντας με νόημα πως «ο πρωταρχικός σκοπός είναι συλληφθούν οι οδηγοί που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την υπερβολική ταχύτητα, τα ανασφάλιστα οχήματα, τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, καθώς και για τους οδηγούς που δεν έχουν την απαραίτητη άδεια ικανότητας οδήγησης. Εάν οι κάμερας ασφαλείας εκδίδουν κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα, θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν ένα ευρύτερο φάσμα αδικημάτων και αυτό υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών. Η απομάκρυνση των παραβατών από τους δρόμους μας θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού θυμάτων από των τροχαία ατυχήματα».