Ο Γιοχάνες Φερμέιρ είναι το τιμώμενο πρόσωπο του σημερινού Doodle της Google. Η αφορμή είναι πως τη 12η Νοεμβρίου του 1995 21 από τα 35 γνωστά του έργα εκτέθηκαν στη National Gallery of Art της Ουάσινγκτον στις Η.Π.Α. κάνοντας τον ακόμη πιο γνωστό στο ευρύτερο κοινό.

Ο Γιοχάνες Φερμέιρ γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1632 στο Ντελφτ της Ολλανδίας. Στο ίδιο μέρος άφησε και την τελευταία του πνοή στις 15 Δεκεμβρίου του 1675. Η ζωή του αν και σύντομη ήταν έντονη και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο σπουδαίους ζωγράφους της εποχής του, αλλά και γενικότερα της Ολλανδίας – κι αυτό λέει πολλά για το σπάνιο ταλέντο του. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το στοιχείο πως ο ίδιος απέκτησε φήμη και έγινε διάσημος στους καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής όσο ήταν ζωντανός. Οι φιλότεχνοι της εποχής και εύποροι αποζητούσαν την αναγνώρισή του. Εικάζεται πως δημιούργησε μονάχα 50 έργα, αλλά μόλις τα 35 από αυτά διασώζονται μέχρι και τις μέρες μας.

Ωστόσο, περιήλθε σε άθλια οικονομική κατάσταση. Αδυνατώντας να συντηρήσει την οικογένειά του εξαιτίας και του πολέμου ανάμεσα στην Ολλανδία και στη Γαλλία, το «άστρο» του Γιοχάνες Φερμέϊρ «έσβησε» και με το πέρασμα του χρόνου ξεχάστηκε το έργο του και οι εντυπωσιακοί πίνακες που δημιούργησε.

Κοντά δύο αιώνες μετά από το θάνατο του χάρη σε διάφορους Γάλλους κριτικούς της Τέχνης, αλλά κυρίως στον Τεοφίλ Μπιργκέρ-Τορέ, το όνομα του Γιοχάνες Φερμέιρ βγήκε από το… χρονοντούλαπο και πάλι ξανά στην επιφάνεια. Με τον καιρό απέκτησε και πάλι τη φήμη – αν όχι περισσότερη – που είχε κι όταν ζωγράφιζε τα μεγαλουργήματά του. Αυτό που εντυπωσιάζει από τα έργα του Γιοχάνες Φερμέιρ είναι πως με τον τρόπο τους αποθεώνουν τη γυναικεία χάρη σε απλές, καθημερινές ασχολίες όπως την ανάγνωση ενός γράμματος, το να παίζουν ένα μουσικό όργανο ή να φορούν ένα κόσμημα.