Η θανατηφόρα επιδημία της χολέρας που πλήττει την Αϊτή μεταδίδεται πολύ γρηγορότερα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί και είναι πιθανόν να προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Από την ημέρα που εκδηλώθηκε η επιδημία, στα μέσα Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει το θάνατο 1.344 ανθρώπων, με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί ως την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο ο Νάιτζελ Φίσερ, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για την Αϊτή, δήλωσε ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων «είναι πλησιέστερος προς τις 2.000 αντί προς το 1.000» κυρίως λόγω της έλλειψης στοιχείων από τις απομακρυσμένες περιοχές και ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να κυμαίνεται από 60.000 έως 70.000 αντί των 50.000 που αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία.

Μιλώντας στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης από την Αϊτή, ο Φίσερ δήλωσε ότι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τώρα αναθεωρούν τις αρχικές τους εκτιμήσεις ότι η επιδημία διάρροιας, που εξαπλώνεται λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής θα έφθανε εντός του 6μήνου τα 200.000 κρούσματα.

«Τώρα αναθεωρούν τα στοιχεία και εκτιμούν ότι ο αριθμός των 200.000 κρουσμάτων αντιστοιχεί στην περίοδο ενός τριμήνου. Οπότε αυτή η επιδημία μεταδίδεται γρηγορότερα”, δήλωσε ο Φίσερ και πρόσθεσε ότι “πλέον έχει εκδηλωθεί και στις 10 επαρχίες της Αϊτής και συνεχίζει να εξαπλώνεται».