Η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο της Νορβηγίας το Δεκέμβριο του 2021 με φυσική παρουσία των βραβευθέντων, ανακοίνωσε η Επιτροπή των βραβείων.

«Οι δύο νομπελίστες Ειρήνης, η Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ, και ο εκπρόσωπος του βραβευμένου από πέρυσι Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, θα είναι παρόντες», είπε ο γραμματέας της Επιτροπής στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Νορβηγός βραβευμένος με Νόμπελ, Όλαφ Νιόλσταντ.

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στις 8 Οκτωβρίου σε δύο ερευνητές δημοσιογράφους, τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα και τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ, προς τιμήν της ελευθερίας του Τύπου που απειλείται από όλες τις πλευρές στη Ρωσία, στις Φιλιππίνες και όχι μόνο.

Η 58χρονη Μαρία Ρέσα συνίδρυσε το Rappler, ένα από τα μέσα που δημοσιοποίησαν σοκαριστικές φωτογραφίες από εκτελέσεις και αμφισβήτησαν τη νομική βάση του πολέμου κατά των ναρκωτικών που διεξάγει ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε από το 2016, όταν ανέλαβε την προεδρεία των Φιλιππίνων.

Russia Muratov Profile

Ένα χρόνο μεγαλύτερός της, ο Ντμίτρι Μουράτοφ, είναι ένας από τους συνιδρυτές και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Novaia Gazeta, μιας από τις λίγες ακόμα ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία. Η τελετή απονομής βραβείων πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου το 1896 του ιδρυτή του βραβείου Άλφρεντ Νόμπελ. Μια δεύτερη τελετή λαμβάνει χώρα στη Στοκχόλμη την ίδια ημερομηνία για τους νικητές των άλλων βραβείων Νόμπελ: Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και Οικονομίας.

Ωστόσο, αυτά τα βραβεία θα απονεμηθούν ξανά στους βραβευθέντες στη χώρα καταγωγής τους, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με το Ίδρυμα Νόμπελ. «Οι νικητές θα λάβουν το μετάλλιο και το δίπλωμά τους στη χώρα καταγωγής τους λόγω της αβεβαιότητας που παραμένει σχετικά με την πανδημία και τις διεθνείς πτήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόμπελ, Βίνταρ Χέλγκεσεν.