Η κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή (CPI) της Γερουσίας της Βραζιλίας ζήτησε σήμερα την άσκηση δίωξης σε βάρος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για δέκα «προμελετημένα» αδικήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό του «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».

Η έκθεση της CPI για τη διαχείριση της πανδημίας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στη Βραζιλία, δημοσιοποιήθηκε από τα ΜΜΕ την ώρα που ο εισηγητής της ετοιμαζόταν να διαβάσει αυτό το πολυαναμενόμενο κείμενο.

«Έπειτα από έξι μήνες εντατικών εργασιών, αυτή η κοινοβουλευτική επιτροπή συνέλεξε αποδείξεις που δείχνουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (…) ενήργησε με καθυστέρηση στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, εκθέτοντας σκοπίμως τον πληθυσμό σε πραγματικό κίνδυνο μαζικής μόλυνσης», αναφέρεται στην έκθεση, έκτασης περίπου 1.200 σελίδων.

Η CPI, στην οποία μετείχαν γερουσιαστές από πολλές διαφορετικές πολιτικές τάσεις, κατέληξε σε ένα πόρισμα καταστροφικό για την εικόνα του προέδρου, ζητώντας την παραπομπή του σε δίκη για «τσαρλατανισμό» και «κακοδιοίκηση», μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Η επιτροπή, που χαρακτηρίστηκε «μασκαράτα» από τον Μπολσονάρου, έλαβε συγκλονιστικές καταθέσεις και μαρτυρίες -μεταξύ άλλων – για πειράματα σε ανθρώπους με αναποτελεσματικά φάρμακα.

Η επιτροπή εξέτασε επίσης τις σχέσεις της κυβέρνησης με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που φέρονται ότι προωθούσαν «πρωτόφαντες θεραπείες» μεταξύ άλλων με υδροξυχλωροκίνη, η αναποτελεσματικότητα της οποίας έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Μία από αυτές τις εταιρείες, η Prevent Senior, κατηγορείται ότι εν αγνοία των ασθενών προωθούσε πειράματα με τέτοιες θεραπείες και πίεζε τους γιατρούς να συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα.

Για τους γερουσιαστές, τα εγκλήματα που καταγράφονται στην έκθεση ήταν σκόπιμα επειδή η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην λάβει τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Κορονοϊός, Βραζιλία

«Απίθανη» η άσκηση δίωξης

Μολονότι οι κατηγορίες είναι σοβαρές, προς το παρόν εκτιμάται ότι θα έχουν μόνο συμβολική σημασία, αφού ο ακροδεξιός πρόεδρος στηρίζεται από το Κοινοβούλιο που δεν αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσής του.

Επίσης, ο γενικός εισαγγελέας Αουγκούστο Αράς, σύμμαχος του Μπολσονάρου, μπορεί να μπλοκάρει την άσκηση δίωξης.

Η έκθεση θα σταλεί στην εισαγγελία, τη μόνη αρμόδια για να ασκήσει διώξεις, και για τη συγκεκριμένη περίπτωση οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι απίθανο να ασκηθεί δίωξη, αφού αυτό εξαρτάται από τον γενικό εισαγγελέα.

Και αν και η CPI δεν έχει δικαιοδοσία να ξεκινήσει κάποια νομική διαδικασία, οι αποκαλύψεις της ενδέχεται να έχουν σημαντικές πολιτικές συνέπειες, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπολσονάρου θα ηττηθεί από τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Επισημαίνεται πως η CPI ζήτησε επίσης τη δίωξη τεσσάρων υπουργών και δύο πρώην υπουργών, καθώς και των τριών μεγαλύτερων γιων του προέδρου για «υποκίνηση» σε διάπραξη αδικήματος, επειδή διέσπειραν ψευδείς πληροφορίες.

«Δεν είμαστε ένοχοι για απολύτως τίποτα», λέει ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αντέδρασε με περιφρόνηση στις βαριές κατηγορίες της κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής (CPI) της Γερουσίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι «ένοχος για απολύτως τίποτα».

«Δεν είμαστε ένοχοι για απολύτως τίποτα, γνωρίζουμε ότι ενεργήσαμε σωστά από την αρχή», είπε κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην Πολιτεία Σεαρά (βορειοανατολικά).