Διευκρινίσεις για τη Navtex που εκδόθηκε για το Oruc Reis και πυροδότησε αντιδράσεις, δίνει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Μετά την έκδοση της Navtex για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, ο τουρκικός Τύπος φιλοξένησε αντιδράσεις Τούρκων απόστρατων αξιωματικών ότι η ναυτική οδηγία αναγνωρίζει τον λεγόμενο «Χάρτη της Σεβίλλης» και τις ελληνικές και κυπριακές αξιώσεις στην Aνατoλική Μεσόγειο. Έτσι, με ανακοίνωσή του σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι τα δημοσιεύματα δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και στόχο έχουν να βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας:

«Στο πλαίσιο της συλλογής σεισμικών δεδομένων για λογαριασμό της εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) και των δραστηριοτήτων γεώτρησης, οι ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητες από τα σκάφη Oruc Reis στη Μεσόγειο και το Barbaros Hayrettin Paşa στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και από τα γεωτρύπανα Fatix και Kanuni και το πλοίο Denar-2 συνεχίζονται υπό τη συνοδεία και τον έλεγχο των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας μας.

Οι περιοχές για τις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές προϋποθέσεις και ανάγκες, σύμφωνα με την υφαλοκρηπίδα μας, όπως αυτή καθορίζεται στη Συμφωνία Καθορισμού Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011, και τα όρια της οποίας κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020.

Τουρκικός χάρτης

Σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζεται κι η περιοχή για τις έρευνες του Oruc Reis στα νοτιοδυτικά του κόλπου της Μερσίνας με την έκδοση της Navtex

Τουρκικός χάρτης

Όταν εξετάσει κανείς το πεδίο εφαρμογής της Navtex, είναι σαφές ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν είναι εντελώς αναληθείς. Σε μια τέτοια περίοδο, όταν οι δραστηριότητες στη Γαλάζια Πατρίδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, υπό το συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων και οργανισμών, υπάρχει ένα κρυφό κίνητρο, αν όχι άγνοια, πίσω από τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που σκοπό έχουν να παραπλανήσουν το ευγενές μας έθνος και να βλάψουν τις εθνικές μας ενέργειες.

Η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως γίνεται μέχρι τώρα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.