Η CIA ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέα μονάδας, η οποία θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο να ασχολείται με τα θέματα που αφορούν στην Κίνα και στις στρατηγικές προκλήσεις που παρουσιάζουν οι σχέσεις των Η.Π.Α. με το Πεκίνο. Ακόμη μια απόδειξη πως οι Αμερικανοί τη θεωρούν, πλέον, ως το βασικό ανταγωνιστή τους μακροπρόθεσμα.

Ο Διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Γουΐλιαμ Μπερνς, ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως αυτή αυτή η νέα μονάδα, αποκαλούμενη China Mission Center (CMC), δεν στρέφεται εναντίον του κινεζικού λαού αλλά θα απασχοληθεί με «τις παγκόσμιες προκλήσεις που προβάλλει η κυβέρνηση της Κίνας σε όλα τα πεδία των αποστολών της Υπηρεσίας». Συνέχισε λέγοντας πως: «η CMC θα ενισχύσει το συλλογικό έργο μας όσον αφορά τη σημαντικότερη γεωπολιτική απειλή που αντιμετωπίζουμε τον 21ο αιώνα: μια κινεζική κυβέρνηση, ολοένα και πιο εχθρική», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν, που θεωρεί την Κίνα «στρατηγικό ανταγωνιστή», δημιούργησε τον Ιούνιο μια ειδική μονάδα στο Πεντάγωνο, αντικείμενο της οποίας είναι να εκτιμήσει την απειλή που συνιστά το Πεκίνο στον στρατιωτικό τομέα και να απαντήσει αναλόγως.

Τα τελευταία χρόνια η CIA και το FBI έχουν αποκαλύψει δεκάδες υποθέσεις βιομηχανικής ή στρατιωτικής κατασκοπείας υπέρ της Κίνας. Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατηγορούν επίσης την Κίνα για πολλές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων στις Η.Π.Α.

Ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η CIA απέναντι στην Κίνα και σε άλλες χώρες ήταν η πρόσφατη παραδοχή της, με ένα μήνυμα που απευθυνόταν σε πράκτορές της σε όλον τον κόσμο, ότι τα τελευταία χρόνια έχασε δεκάδες πληροφοριοδότες οι οποίοι συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις εφημερίδες «New York Times» και «Washington Post». «Καθ’ όλη την ιστορία της, η CIA αποκάλυπτε όλες τις προκλήσεις με τις οποίες βρισκόταν αντιμέτωπη», υποστήριξε ο Μπερνς.

Ο Μπερνς ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργείται θέση διευθυντή τεχνολογικών θεμάτων στη CIA ενώ ιδρύεται και μια μονάδα αφιερωμένη στην ανταγωνιστικότητα των Η.Π.Α., το Transnational & Techonology Mission Center. Η μονάδα αυτή θα ασχολείται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.