Οι Ταλιμπάν «ξηλώνουν κατά συστηματικό τρόπο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Αφγανιστάν, «κατά τα τελευταία 20 χρόνια», καταγγέλλουν τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις σε έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τρίτη, και η οποία παραθέτει σειρά παραβιάσεων και καταχρήσεων στις οποίες έχει προβεί το καθεστώς από τα μέσα του Αυγούστου.

«Οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να πείσουν τον κόσμο ότι θα σέβονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά οι πληροφορίες που προέρχονται από εκεί δείχνουν μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα», αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Fédération internationale pour les droits de l’homme, FIDH) και του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά των Βασανιστηρίων (OMCT).

Όπως μεταδίδει το AFP, η αναφορά περιέχει στοιχεία για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: εκφοβισμός και καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών, αντίποινα κατά των δημοσίων υπαλλήλων της προηγούμενης κυβέρνησης, επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης…

Βασιζόμενη σε άμεσες μαρτυρίες, η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τις 15 Αυγούστου, ημέρα της πτώσης της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν, μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου.

«Η ζωή χιλιάδων γυναικών και ανδρών που διακινδύνευσαν την ζωή τους για να υπερασπισθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν κρατιέται παρά από μία κλωστή», αναφέρει η έκθεση επικαλούμενη την μαρτυρία ενός ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατάφερε να διαφύγει από το Αφγανιστάν και περιγράφει «το κλίμα του φόβου» που καλλιεργούν οι Ταλιμπάν και ο οποίος διηγείται πώς δύο συνάδελφοί του μαστιγώθηκαν από τους Ταλιμπάν.

Ταλιμπάν

Ή την μαρτυρία δύο γυναικών δημοσιογράφων στην Καμπούλ που υπό το κράτος των απειλών και του εκφοβισμού αναγκάσθηκαν η μία να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και η άλλη την χώρα.

«Συνέπεια του κλίματος φόβου που δημιούργησε η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, πολλές Αφγανές φορούν πλέον την μπούρκα, αποφεύγουν να βγουν από τα σπίτια τους χωρίς άνδρα συνοδό και σταματούν διάφορες δραστηριότητες για να αποφύγουν βιαιότητες και αντίποινα», σύμφωνα με την έκθεση.

Στο κείμενο υπάρχουν στοιχεία και για τους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

«Ορισμένοι έχουν βασανισθεί ή κακοποιηθεί» κυρίως τις δύο πρώτες εβδομάδες που ακολούθησαν την πτώση της Καμπούλ, όταν χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Οι οργανώσεις καλούν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συστήσει ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας για την καταγραφή των παραβιάσεων και την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας.