Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των φιλο-ρώσων ανταρτών έχουν χαλαρώσει στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εκφράζοντας όμως την ανησυχία του για τους κινδύνους στους κατοίκους της περιοχής. «Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει ακόμη ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στην ανατολική επικράτεια της Ουκρανίας που υποστηρίζει τους αυτονομιστές» είπε ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του η οποία θα δημοσιευτεί σήμερα.

«Αλλά παρατηρούμε ότι πρόσφατα οι συγκρούσεις είναι λιγότερες», είπε. «Οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε κάποια σημεία αλλά υπάρχουν σημάδια μιας ελαφράς βελτίωσης» συμπλήρωσε.Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η γενική κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ασταθής και δύσκολη. «Οι ανθρωπιστικές συνθήκες στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν πολύ ανησυχητικές», είπε.

Εν τω μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ φιλοξενεί σήμερα στο Βερολίνο τους ομολόγους του από τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συζητήσουν την πρόοδο σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο του Μινσκ και να εκτιμήσουν κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για μια τετραμερή σύνοδο κορυφής.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έχει καλέσει τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας για συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα αργότερα μέσα στο μήνα. Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι μια τέτοια σύνοδο κορυφής δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι να υπάρξει πρόοδος σε θέματα όπως η κατάπαυση του πυρός και η ασφάλεια στις ζώνες κατά μήκος των συνόρων.