Το απόλυτο χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την κατάκτηση του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυξητική είναι η τάση στις αναφορές για εξαφάνιση παιδιών μέσα στον πανικό που επικρατεί στην περιοχή.

Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ariana μετέδωσε πως μια οικογένεια από την Καμπούλ έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο είχε χαθεί και το βρήκε να έχει παγιδευτεί στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει το συγκρότημα του αεροδρομίου.

Παρά τις προσπάθειές τους, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους γονείς του παιδιού, λέει η οικογένεια.

Το αγοράκι, ηλικίας περίπου 6 ετών, είπε πως η οικογένειά του πήγε στο αεροδρόμιο σε μια προσπάθεια να φύγει από τη χώρα.

Ο πατέρας του προφανώς έπεσε εν μέσω του πλήθους και το παιδί δεν έχει δει κανέναν γονέα του από εκείνη τη στιγμή.

Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν, επίσης, ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά που αγνοούνται στο αεροδρόμιο.

Η κατάσταση στην Καμπούλ είναι χαοτική, εδώ και μία εβδομάδα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν την περασμένη Κυριακή.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου

Με τη ζωή τους πληρώνουν αρκετοί πολίτες που προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, τουλάχιστον επτά άτομα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Οι συνθήκες στο έδαφος παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Συγκλονίζουν οι προσπάθειες στρατιωτών και γιατρών

Απίστευτες είναι οι εικόνες που προκύπτουν από τις προσπάθειες Βρετανών στρατιωτών να τραβήξουν τραυματίες μέσα στο χάος και να τους μεταφέρουν στους γιατρούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ελέγχουν αν είναι ζωντανοί.

Όσοι δεν επέζησαν καλύπτονται με λευκά σεντόνια.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Sky News (ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές εικόνες):

ΗΠΑ: Εξετάζεται επίταξη αερομεταφορέων για την απομάκρυνση πολιτών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε αεροπορικές εταιρείες της χώρας ότι ενδέχεται να διαταχθούν να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Αφγανιστάν, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ένας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, σημείωσε ότι εστάλη «προειδοποίηση επίταξης» στις εταιρείες την Παρασκευή, με την οποία ενημερώνονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη και πληρώματά τους, πάντως πρόσθεσε πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Το σχέδιο αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον έναν Αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο, τα πολιτικά αεροσκάφη δεν θα διαταχθούν να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν. Αντ’ αυτού, μάλλον θα παραλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν μεταφερθεί σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στη Μέση Ανατολή ή στη Γερμανία.