Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαϊμίρ Ταχίρι, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο πλοίο «NORMAN ΑΤΛΑΝΤΙΚ». Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, στα Τίρανα, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα πορεία της διάσωσης.

Ο Αλβανός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Αλφάνο ότι όλα τα λιμάνια της Αλβανίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν κάθε κατάσταση που μπορεί να προκύψει. Οι δύο υπουργοί που κατέχουν συνεχή προσωπική επαφή για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το λιμεναρχειο της Αυλώνας, το πλοίο κινείται προς το Δυρράχιο .

Τηλεφωνική επαφή μεταξύ τους είχαν για το θέμα αυτό, αργά το απόγευμα, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Ελλάδας, Έντι Ράμα και Αντώνης Σαμαράς. Ο αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε στον έλληνα ομόλογό του την ετοιμότητα των αλβανικών αρχών να προσφέρουν κάθε βοήθεια στην επιχείρηση διάσωσης. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν επίσης και οι υπουργοί Άμυνας, της Αλβανίας και Ιταλίας, Μίμη Κοδέλη και Ρομπέρτα Πινότι.