Σε κατάσταση πανικού λόγω της μετάλλαξης Delta βρίσκεται η Αυστραλία. Η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (8/7) τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης του κορονοϊού για τη φετινή χρονιά, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να εξαλείψουν μία αυξανόμενη συρροή του παραλλαγμένου στελέχους Delta στο Σίδνεϊ.

Η Νέα Νότια Ουαλία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε 38 νέα περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης του κορονοϊού, έναντι 27 περιστατικών που είχε καταγράψει χθες, Τετάρτη, καθώς η πρωτεύουσά της, το Σίδνεϊ, προετοιμάζεται για μία τρίτη εβδομάδα παραμονής σε lockdown.

«Δεν θέλουμε να παρατείνουμε το lockdown, δεν θέλουμε να δούμε το Σίδνεϊ ή τη Νέα Νότια Ουαλία να μπαίνει και να βγαίνει σε lockdown μέχρι να έχουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων να έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

Η ίδια εκλιπαρεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις επισκέψεις στις οικογένειες τους, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ενώ παροτρύνει τους ανθρώπους με συμπτώματα γρίπης να προχωρήσουν σε διαγνωστικά τεστ με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών των οικογενειών τους εξαιτίας της μετάλλαξης Delta που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Η Μπερετζικλιάν έχει υποσχεθεί ότι το lockdown που εφαρμόζεται θα είναι το τελευταίο που θα χρειαστεί για το Σίδνεϊ ώστε να ξεπεραστεί η πανδημία, παρά το γεγονός ότι μόλις περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Από τα σημερινά περιστατικά, τα 26 βρίσκονταν είτε σε απομόνωση σε όλη τη διάρκεια ή σε τμήμα της περιόδου μετάδοσης της μόλυνσης, ενώ 11 περιστατικά πέρασαν χρόνο στην κοινότητα, ενώ είχαν μολυνθεί. Ένα περιστατικό διερευνάται.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών μόλυνσης πλησιάζει τα 400 εξαιτίας του μεγαλύτερου ξεσπάσματος εντός του 2021 στην πολιτεία, από τον εντοπισμό του πρώτου περιστατικού πριν από τρεις και πλέον εβδομάδες, σε έναν οδηγό λιμουζίνας που μετέφερε πληρώματα αεροπορικής εταιρίας που ταξίδευαν στο εξωτερικό.

Μία αυστηρή εντολή περιορισμού στο σπίτι επιβλήθηκε στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, όπου κατοικεί το 1/5 του πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, από την 26η Ιουνίου και για δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις των κατοίκων του Σίδνεϊ, αλλά και οι συναντήσεις σε δημόσιους χώρους.

Χθες, Τετάρτη, το lockdown στο Σίδνεϊ παρατάθηκε μέχρι την 16η Ιουλίου, μετά την αποτυχία των περιορισμών να ανακόψουν την εξάπλωση των μολύνσεων και τους τοπικούς αξιωματούχους να εκνευρίζονται από τον εντοπισμό περιστατικών που συνδέθηκαν με παράνομες συναντήσεις, αλλά και με την εμπλοκή ανθρώπων, που παραβίασαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Αυστραλία αντιμετώπισε σχετικά καλύτερα από άλλες αναπτυγμένες χώρες την εξάπλωση της πανδημίας, κρατώντας χαμηλά τα νούμερα της COVID-19, με λιγότερα από 30.900 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους.

Ωστόσο, η επιτυχία αυτή υποβαθμίζεται από την αργή εξέλιξη του προγράμματος των εμβολιασμών.