Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία. Όπως είπε, οι εντάσεις με την Άγκυρα «έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί όλο το καλοκαίρι και σε πλήρη στήριξη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «επαναδεσμεύεται σε μια συνεργασία» με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων.

Όπως είπε και σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις Βρυξέλλες, η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνη στο ζήτημα των προσφύγων και ως εκ τούτου «αποσαφηνίσαμε τη στρατηγική μας για τη χρηματοδότηση στο ζήτημα αυτό».

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, ο Μακρόν είπε ότι είναι «ξεκάθαρα» και έρχονται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου. Τέλος, σημείωσε ότι η ΕΕ ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.