Το «θερμό» επεισόδιο που σημειώθηκε πριν κάποιες ώρες στη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα πολεμικό πλοίο της Ρωσίας έριξε προειδοποιητικές βολές κατά ενός βρετανικού, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών -και όχι μόνο. Το περιστατικό αυτό ανέβασε κι άλλο την ένταση στην περιοχή, με όλες τις πλευρές να δίνουν τη δική τους εκδοχή για το τι συνέβη.

Στο πλαίσιο αυτό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στην πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας στη Μόσχα, Ντέμπορα Μπρόνερτ, για το περιστατικό με το αντιτορπιλικό «Defender» στην Μαύρη Θάλασσα, τις ενέργειες του οποίου χαρακτήσιε «προκλητικές».

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι σε περίπτωση που επαναληφθούν παρόμοιες προκλήσεις, την όλη ευθύνη για τις οποιεσδήποτε συνέπειες θα τη φέρει η βρετανική πλευρά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρέσβειρα της Βρετανίας στη Μόσχα εκλήθη σήμερα (24/06) στο υπουργείο Εξωτερικών και κατά την άφιξη της, αλλά και κατά την αποχώρηση της από τον χώρο, δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Νωρίτερα, η Ρωσία προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό, θα υπάρξει σκληρή απάντηση. «Θεωρούμε ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό προέβη σε πρόκληση. Επιπλέον, μας λυπεί το ότι ήταν μια εσκεμμένη και προετοιμασμένη πρόκληση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα θεωρεί τις ενέργειες του αντιτορπιλικού «ανεπίτρεπτες και μη σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε περίπτωση που επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό να υπάρξει σκληρή απάντηση.

«Σε περίπτωση που επαναληφθούν απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες, σε περίπτωση που οι ενέργειες αυτές υπερβούν τα όρια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οποιεσδήποτε ενέργειες στο πλαίσιο της νόμιμης υπεράσπισης των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο εκ μέρους της ρωσικής πλευράς να πληγεί ο στόχος σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιων περιστατικών.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να διευκρινίσει, τι υπονοεί με τις ενέργειες που υπερβαίνουν τα όρια.

Μεγάλη Βρετανία: Δεν θα δεχθούμε παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα

Από την πλευρά της, η Μεγάλη Βρετανία έκανε γνωστό ότι δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα, και πως το Πολεμικό Ναυτικό της θα υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο, σε μια γραπτή δήλωση στο Κοινοβούλιο έπειτα από μια αντιπαράθεση πολεμικού πλοίου με τη Ρωσία.

«Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό θα υποστηρίζει πάντα το διεθνές δίκαιο και δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση», ανέφερε στη δήλωση ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Μεγάλη Βρετανία ότι διαδίδει ψέματα για την αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα και προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε οιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από το βρετανικό ΠΝ ανοικτά των ακτών της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

Στη δήλωσή του ο Ουάλας ανέφερε πως το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Defender είχε προειδοποιηθεί για μια ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά και σημείωσε ότι η άσκηση πραγματοποιείτο εκτός του εύρους της θέσης του. Ο Ουάλας είπε επίσης πως ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 500 ποδών (152,4 μέτρων) πάνω από το Defender.

«Αυτά τα αεροσκάφη δεν έθεσαν σε άμεση απειλή το “HMS Defender”, όμως ορισμένοι από αυτούς τους ελιγμούς δεν ήταν ούτε ασφαλείς ούτε επαγγελματικοί», είπε, για να συμπληρώσει: «Το “HMS Defender” απάντησε επανειλημμένως μέσω ασυρμάτου VHF στις ρωσικές μονάδες και, σε κάθε περίπτωση, με ευγένεια και επαγγελματισμό».