Μια ομάδα ιθαγενών από τον Καναδά ανακοίνωσαν χθες την ανακάλυψη εκατοντάδων μη χαρακτηρισμένων τάφων στην τοποθεσία ενός πρώην σχολείου αυτοχθόνων, αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters. Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ανακάλυψη άλλων παιδικών λειψάνων σε σχολείο στη χώρα, η Ομοσπονδία Κυρίαρχων Αυτόχθονων Εθνών δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων τάφων (που δεν καθορίζεται ακριβώς) είναι «ο σημαντικότερος (που έχει ανακαλυφθεί) μέχρι σήμερα στον Καναδά».

Η ομάδα ανέφερε ότι θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου σήμερα «την τρομακτική και συγκλονιστική ανακάλυψη εκατοντάδων χωρίς σήμανση τάφων στην τοποθεσία του πρώην σχολείου στο Σασκατσεουάν (Saskatchewan)». Η ανακάλυψη πριν από λίγες εβδομάδες, 215 παιδικών σορών σε ένα άλλο σχολείο για αυτόχθονες στο Kάμλουπς, στη Βρετανική Κολομβία, ανάγκασε τους Καναδούς να αντιμετωπίσουν την κληρονομιά ενός καταχρηστικού και αφομοιωτικού συστήματος. Μεταξύ 1831 και 1996, το σχολικό σύστημα του Καναδά χώρισε βίαια περίπου 150.000 γηγενή παιδιά από τις οικογένειές τους.

Υποσιτίστηκαν και κακοποιήθηκαν σωματικά και σεξουαλικά σε αυτό που η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης της χώρας χαρακτήρισε «πολιτιστική γενοκτονία» το 2015. Οι επιζώντες που μίλησαν με το Reuters υπενθύμισαν τη «διαρκή πείνα και τη στοιχειωμένη μοναξιά», σε σχολεία όπου υπήρχαν απειλές και συχνή χρήση βίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε συγγνώμη για το σύστημα αυτό το 2008. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία διοικούσε τα περισσότερα σχολεία, δεν ζήτησε καν συγγνώμη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.