Μια βρετανίδα μητέρα τριών παιδιών εμφάνισε θρόμβους αίματος και πέθανε στο νοσοκομείο μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της κατά της Covid-19 με AstraZeneca.

Η 43χρονη Childminder Tanya Smith έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου τον Μάρτιο και πέθανε μία περίπου εβδομάδα αργότερα μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο με σοβαρές κράμπες στο στομάχι.

Μια έρευνα αναμένεται να διεξαχθεί για να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου της γυναίκας.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA) έχει επιβεβαιώσει ότι θα εξετάσει την υπόθεσή της στο πλαίσιο μιας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εμφάνιση θρομβώσεων και κάποια πιθανή σύνδεσή τους με το εμβόλιο.

Ο σύντροφος της Smith, Kenneth Edwards, αποφάσισε να μιλήσει αφότου έμαθε για τον θάνατο της δημοσιογράφου του BBC, Lisa Shaw, η οποία έφυγε από τη ζωή στο Νιούκαστλ, μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Tanya είχε περάσει πολύ δύσκολα για δύο περίπου ημέρες μετά το εμβόλιο και ένα πρωί ξύπνησε με πόνους και ζήτησε βοήθεια. Ο πόνος της δεν σταμάτησε παρά το γεγονός ότι της χορηγήθηκαν παυσίπονα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Derriford, όπου αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε εμφανίσει αρκετούς θρόμβους αίματος.

Δυστυχώς, η γυναίκα υπέστη σύντομα καρδιακή προσβολή και ανακοπή και έπειτα από μια μικρή περίοδο σταθερότητας, η κατάστασή της έγινε «προοδευτικά χειρότερη». Πέθανε τελικά στο νοσοκομείο στις 3 Απριλίου.

Ο Edwards πιστεύει ότι δεν θα είχε πεθάνει αν δεν είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19. Η έρευνα για τον θάνατό της αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει τονίσει πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού υπερισχύουν των κινδύνων των παρενεργειών.