Οι μαζικές δολοφονίες στην Αμερική έχουν γίνει στην κυριολεξία μάστιγα για τη χώρα. Μετά από μια, σχετικά σύντομη ανάκαμψη από μαζικούς πυροβολισμούς σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα κατά τον Μάρτιο του 2021 σημειώθηκαν επτά μαζικές δολοφονίες μέσα σε επτά ημέρες. Τα νούμερα, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών, είναι ανατριχιαστικά όπως και οι αλήθειες που αναφέρει το Reader’s Digest αναφορικά με τις μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ.

Οι νέοι Αμερικάνοι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από πυροβολισμό από ό,τι σε άλλες χώρες

Μια έκθεση του 2019 από τη Δημοκρατική Μικτή Οικονομική Επιτροπή του Κογκρέσου διαπίστωσε ότι οι νέοι Αμερικάνοι ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι 50 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν λόγω βίας όπλων από ό,τι θα ήταν σε οποιαδήποτε άλλη οικονομικά συγκρίσιμη χώρα. Όχι μόνο αυτό, αλλά μόνο το 2017, περισσότεροι από 40.000 Αμερικάνοι πέθαναν από τραυματισμούς που σχετίζονται με όπλα, 2.500 εκ των οποίων ήταν μαθητές. Εκείνη τη χρονιά, τα πυροβόλα όπλα σκότωσαν περισσότερα άτομα από τα ατυχήματα με μηχανοκίνητα οχήματα για πρώτη φορά.

Η πλειονότητα των μαζικών πυροβολισμών συμβαίνει σε χώρους εργασίας και σχολεία

Σύμφωνα με το Rockefeller Institute of Government, το 57,3% των μαζικών πυροβολισμών λαμβάνει χώρα στο χώρο εργασίας (29,7%) και στα σχολεία (27,6%). Δεδομένης της συχνότητάς τους, οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι μαθητές κινητοποιούνται για να αποτρέψουν τους πυροβολισμούς στο σχολείο.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη στατιστική σχετικά με το ποσοστό πυροβολισμών που συμβαίνουν σε χώρους λατρείας, πρόκειται, επίσης, για έναν χαρακτηριστικό χώρο που συμβαίνουν, με πιο πρόσφατα περιστατικά εκείνα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ το 2018, μια εκκλησία στο Τέξας το 2018, μια ιστορική Μαύρη εκκλησία στο Νότια Καρολίνα το 2015 και ένα ναό Σιχ στο Ουισκόνσιν το 2012.

Η βία με όπλα κοστίζει 229 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στην Αμερική

Ο συγκεκριμένος τύπος βίας δεν είναι μόνο θανατηφόρος, είναι, επίσης, και ακριβός. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έκθεση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής, κοστίζει 229 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. «Το ανθρώπινο κόστος είναι πέρα από την ικανότητά μας να κατανοήσουμε, το πόσο τραγικό, άρρωστο και κρίσιμο είναι όλο αυτό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του κογκρέσο Carolyn Maloney από τη Νέα Υόρκη, αντιπρόεδρος της επιτροπής. «Η βία στα όπλα πρέπει να σταματήσει και πρέπει να την κάνουμε πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Οι πέντε πιο θανατηφόροι μαζικοί πυροβολισμοί έχουν σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια

Σύμφωνα με το Reader’s Digest, πέντε από τους μαζικούς πυροβολισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν συμβεί από το 2007. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Joseph Hoelscher, διευθύνοντα σύμβουλο της Hoelscher Gebbia Ceped PLLC, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες δικαστικών επιμελητών στο Τέξας, οι μαζικοί δολοφόνοι δεν μοιάζουν με άλλους εγκληματίες που επιδιώκουν να σκοτώσουν ένα συγκεκριμένο άτομο ή άτομα για ένα περιορισμένο, συγκεκριμένο κίνητρο, όπως εκδίκηση για προσωπικό αδίκημα ή λόγω πολιτικής που σχετίζεται με συμμορίες.

«Οι μαζικοί δολοφόνοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα δημιουργώντας μία σωρό θυμάτων», λέει στο Reader’s Digest. «Όπως όλοι, οι μαζικοί σκοπευτές μπορούν να μάθουν από το παρελθόν, οπότε πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτά τα άτομα να γίνονται πιο επικίνδυνα με την πάροδο του χρόνου καθώς μαθαίνουν περισσότερα για το πώς να επιτύχουν τον διεστραμμένο στόχο τους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στην πλειοψηφία τους οι μαζικοί δολοφόνοι είναι λευκοί άνδρες

Οι μαζικοί δολοφόνοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνδρες. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Rockefeller Institute of Government, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 96% των μαζικών δολοφόνων. Επιπλέον, η οργάνωση ανέφερε ότι η μέση ηλικία των δραστών μαζικών πυροβολισμών είναι 33,4 ετών και στην πλειοψηφία τους (53,9%) είναι λευκοί.