Στην προειδοποίηση πως το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, η κοιλάδα του Ντονμπάς, «δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ουκρανία», προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

«Δεν θα υπάρξει ψυχρή σύγκρουση, διότι το Ντονμπάς δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ουκρανία», είπε ο Ποροσένκο από την Οδησσό, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Στην περιοχή αυτή μαίνονται μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ανταρτών που έχουν προκαλέσει από τον Απρίλιο τον θάνατο 3.700 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η διαδικασία ειρήνευσης που ξεκίνησε έπειτα από πρωτοβουλία του ουκρανού προέδρου δεν έχει οδηγήσει στον πλήρη τερματισμό των μαχών και οι αυτονομιστές, που ελέγχουν ένα μέρος των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν δικές τους εκλογές στις 2 Νοεμβρίου.

Παράλληλα ο Ποροσένκο, το κόμμα του οποίου είναι φαβορί για να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, επέκρινε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας για την αδράνειά τους στην αντιμετώπιση «του προβλήματος που παραλύει την οικονομία της Ουκρανίας: το πρόβλημα του λαθρεμπορίου, το πρόβλημα της διαφθοράς».

Η διαφθορά είναι ένα από τα κύρια ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας του ουκρανού προέδρου, ο οποίος ενέκρινε αυτή την εβδομάδα μια πρώτη σειρά νόμων που έχουν στόχο να καταπολεμήσουν τη μάστιγα αυτή που βασανίζει τη χώρα σε όλους τους τομείς του κράτους και της εξουσίας.