Λάδι στη φωτιά την ώρα που κατάσταση είναι ήδη έκρυθμη ρίχνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας πως «το Ισραήλ κάνει εθνοκάθαρση». Την ίδια στιγμή η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» παρουσιάζει νέο χάρτη που δείχνει τη γειτονική μας χώρα ενωμένη με τη Λιβύη και αναλύει τις βλέψεις της να κάνει το ίδιο και με την Παλαιστίνη.

«Η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκιάς- Λιβύης μπορεί να αλλάξει ισορροπίες», αναφέρει η εφημερίδα «Yeni Safak» σε άρθρο της με τίτλο «Μοντέλο Λιβύης στην Παλαιστίνη» ενώ ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί προτείνει άμεση υπογραφή συμφωνίας με την Παλαιστίνη όπως επισημαίνει σε σχετικό του ρεπορτάζ ο ΣΚΑΪ.

Ο χάρτης που παρουσιάζει η εφημερίδα «Yeni Safak»

«Η Τουρκία θέλει να ηγηθεί στον Ισλαμικό κόσμο» τονίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και προσθέτει: «Ήρθε η στιγμή να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας. Η παγκόσμια κοινότητα των Μουσουλμάνων περιμένει από εμάς να ηγηθούμε. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει οποιοδήποτε βήμα. Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο δηλώσεις».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν κατηγορεί την Ελλάδα για την καταπιεστική πολιτική στη μειονότητα.

«Η μειονότητα είναι “τουρκική” και έχει αυτονομία για την εκπαίδευση και τη θρησκεία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα επιτρέψουμε, με κανέναν τρόπο, τη διάβρωση των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν στην “τουρκική” μειονότητα της Δυτικής Θράκης με τη Συμφωνία της Λωζάνης. Η άρνηση του ελληνικού κράτους ότι η μειονότητα είναι “τουρκική”, δεν εξαλείφει την “τουρκική ταυτότητα” των ομογενών μας. Ενώ το καθεστώς της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και η αυτονομία της ως προς την εκπαίδευση και τη θρησκεία καθορίζονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους “εκλεγμένους” θρησκευτικούς ηγέτες της μειονότητας» σημείωσε ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.