Το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ είναι ένας από τους πιο εικονικούς ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για τουλάχιστον τρία έως τέσσερα και κάτι εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Αλλά όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, ακόμη και τα διασημότερα αξιοθέατα κρύβουν τα δικά τους μυστικά.

Έχει τον δικό του ταχυδρομικό κώδικα

Υπάρχουν 41 κτίρια με τους δικούς τους ταχυδρομικούς κώδικες στο Μανχάταν, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ενώ μερικά εντοπίζονται στην οικονομική περιοχή. Ανάμεσά τους και το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, ο ταχυδρομικός κώδικας του οποίου είναι το 10118. Οι ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη λαμβάνουν τους δικούς τους ταχυδρομικούς κώδικες είτε λόγω του μεγέθους τους, είτε λόγω του αριθμού των ατόμων που απασχολούνται σε αυτά. Επίσης, και τα δύο αεροδρόμια στο Κουίνς, Λαγκουάρντια και Κένεντι, έχουν τους δικούς τους ταχυδρομικούς κώδικες, 11371 και 11430, αντίστοιχα.

Σχετικά με το μέγεθός του χτίστηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα

Άνοιξε στις 31 Μαρτίου 1931, ενώ για τη δημιουργία του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ χρειάστηκε μόνο ένας χρόνος και 45 ημέρες, με τα συνεργεία να κατασκευάζουν κατά μέσο όρο τεσσεράμισι ορόφους την εβδομάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με το ενημερωτικό δελτίο για την κατασκευή του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, «πρόκειται για την ταχύτερη κατασκευή μέχρι σήμερα για ένα έργο της κλίμακας του».

Η πρώτη φωτεινή ένδειξη ανακοίνωσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Η πρώτη φωτεινή ένδειξη που άναψε ποτέ στο κτίριο το Νοέμβριο του1932 έστελνε σε μια ακτίνα μήκους 80 χλμ. το μήνυμα στους Αμερικάνους ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ.

Τα φώτα κατά την μετανάστευση των πουλιών σβήνουν

Κατά τη μεταναστευτική περίοδο των πουλιών, περισσότερους από τους μισούς ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη σβήνουν τα φώτα τους τη νύχτα, ώστε να μην προσελκύουν τα πουλιά προς τα κτίρια. Το ίδιο συμβαίνει και με το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, καθώς τα πουλιά έλκοντα από τη λάμψη των κτιρίων χωρίς να μπορούν να διακρίνουν τις μεγάλες επιφάνειες γυαλιού και σκυροδέματος. Όπως αναφέρουν οι The New York Times, μάλιστα, σε δύο μεταναστευτικές περιόδους, μετρήθηκαν περίπου 90.000 πουλιά που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις τους με κτίρια στη Νέα Υόρκη.

Ένα αεροπλάνο κάποτε συνετρίβη στον 79ο όροφό του

Ένα ομιχλώδες πρωινό του Ιουλίου του 1945, ένας πιλότος που πετούσε χαμηλότερα από το συνηθισμένο ύψος για να μπορεί να έχει ορατότητα, απέφυγε το μεγαλύτερο μέρος του ορίζοντα της Νέας Υόρκης, αλλά δεν τα κατάφερε και τελικά χτύπησε στον 79ο όροφο του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Ο πιλότος δεν δημιούργησε μόνο μια τρύπα πλάτους 5 μέτρων και ύψους 6 μέτρων στο κτίριο, καθώς επειδή η δεξαμενή καυσίμων εξερράγη, οι φλόγες πέρασαν από τις σκάλες και τους διαδρόμους μέχρι τον 75ο όροφο σκοτώνοντας 14 και τραυματίζοντας 26. Η επισκευή του κτιρίου κόστισε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια.