Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 28.636 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 1.139 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 391.936 νεκρούς επί συνόλου 14,37 εκατομμυρίων μολύνσεων. Σε απόλυτα μεγέθη, πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ.

Με πάνω από 70.000 νεκρούς πλέον μέσα στον Απρίλιο, η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ήδη ξεπεράσει το προηγούμενο μακάβριο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας σε μηνιαία βάση, το οποίο είχε καταγραφεί μόλις τον Μάρτιο (66.000+ θύματα), σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ισημερινός: Πάνω από 1.400 κρούσματα και 100 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.413 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 374.775.

Οι θάνατοι άλλων εκατό ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα στους 13.198 νεκρούς ως εδώ. Ωστόσο, κατά τις αρχές, καταγράφηκαν άλλοι 23 θάνατοι που «πιθανόν» οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με το σύνολο των θυμάτων τα αίτια των θανάτων των οποίων δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς να φθάνει τους 5.102.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και ο απολογισμός των 18.300 νεκρών είναι υποτιμημένος.

Ο Ισημερινός πλήττεται από νέο κύμα της πανδημίας, με επίκεντρο την Πιτσίντσα (495 κρούσματα σε 24 ώρες), επαρχία όπου υπάγεται διοικητικά η πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, το Κίτο (405). Η Πιτσίντσα είναι μια από τις 16 επαρχίες όπου επιβλήθηκε lockdown το Σαββατοκύριακο, καθώς τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να υποστούν κορεσμό.

Ο υπουργός Υγείας Καμίλο Σαλίνας τόνισε χθες πως η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει κρίσιμη και ότι η λίστα αναμονής για κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι υπερβολικά μεγάλη. Επισήμανε ακόμη ότι οι ανάγκες για οξυγόνο είναι αυξημένες στα νοσοκομεία της χώρας.

Ακόμη ο κ. Σαλίνας εξέφρασε ανησυχία για την εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκαν σε άλλα κράτη και θεωρούνται πολύ πιο μολυσματικά και δυνητικά πιο θανατηφόρα.

Παράλληλα, οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν πως το Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν 176 πρόσωπα για παραβίαση της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Με βάση τον ποινικό κώδικα της χώρας, οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης ενός ως τριών ετών.

Μεξικό: 166 θάνατοι και πάνω από 1.100 κρούσματα σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.143 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 166 ασθενείς με την COVID-19.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 215.113 νεκρούς επί συνόλου 2.329.534 μολύνσεων.

Όμως ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο –πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας– είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη του Μαρτίου, νεότερα κυβερνητικά στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από όσους καταγράφονται.

Κούβα: 938 κρούσματα και έξι θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 938 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός κάτω από το επίπεδο των χιλίων για πρώτη φορά έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες, ενώ άλλοι 6 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 597 νεκρούς επί συνόλου 102.441 μολύνσεων.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κουβανικού υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, διευκρίνισε ότι τα 900 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Η Αβάνα (600 κρούσματα) παραμένει επίκεντρο της επιδημίας.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν οι αρχές.

Πάντως ο δείκτης των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατά κεφαλήν στην Κούβα παραμένει πολύ χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Στην Αβάνα, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για την έναρξη μαζικής ανοσοποίησης με την αξιοποίηση υποψήφιων εμβολίων που αναπτύχθηκαν εγχωρίως. Τα δύο υποψήφια εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών.