Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετείχε, εάν χρειαζόταν, σε στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, σημειώνοντας όμως ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της οργάνωσης αυτής στη Συρία θα πρέπει να γίνει υπό διαφορετικές «προϋποθέσεις».

«Στο Ιράκ θα συμμετέχουμε σε στρατιωτικές αεροπορικές ενέργειες εάν χρειαστεί. Η κατάσταση στη Συρία είναι διαφορετική» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, σε ομιλία που εκφώνησε σε φοιτητές της Ακαδημίας Επιστημών στο Παρίσι.

«Κάποιοι στα μέσα ενημέρωσης λένε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να δράσει στο Ιράκ, όχι όμως και στη Συρία. Όχι! Πρέπει να δράσουμε και στις δύο περιπτώσεις, όχι όμως με τους ίδιους όρους», συνέχισε.

Ο Φαμπιούς υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να είναι εταίρος στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους γιατί ήταν «συνεργός» των τζιχαντιστών.

«Για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος και τον Άσαντ ταυτόχρονα», συμπλήρωσε.