Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Τρίτη, για πρώτη φορά, το όριο των τριών χιλιάδων θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μέσα σε ένα 24ωρο, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 3.251 θανάτους και 82.493 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 298.676 νεκρούς επί συνόλου 12,1 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος εναντιώνεται στην επιβολή περιοριστικών μέτρων από πλευράς των κυβερνητών των πολιτειών αποκαλώντας τους «τύραννους» και γενικά υποβαθμίζει εξαρχής τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης, όρκισε νωρίτερα χθες νέο υπουργό Υγείας τον Μαρσέλου Κεϊρόγκα, τον τέταρτο της θητείας του, την ώρα που οι θάνατοι παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, την ώρα που η εκστρατεία ανοσοποίησης κινείται με αργό ρυθμό και τα περιοριστικά μέτρα διαφέρουν πολύ από τη μια πολιτεία στην άλλη, την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν.

Μόλις το 2,6% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του ενώ το 7,6% των πολιτών (12,1 εκατ.) έχει λάβει την πρώτη, σύμφωνα με δεδομένα του ινστιτούτου Fiocruz.

Ο Δρ. Κεϊρόγκα, που ονομάστηκε επόμενος υπουργός Υγείας τη 15η Μαρτίου, αντικαθιστά τον στρατηγό Εντουάρντου Παζουέλου, στρατιωτικό εν ενεργεία χωρίς την παραμικρή σχέση με την ιατρική που μολαταύτα χειρίστηκε την αντιμετώπιση της πανδημίας το μεγαλύτερο μέρος της.

Η Καρίσα Ετιέν, επικεφαλής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε χθες ότι η επιδημιολογική κατάσταση εκτυλίσσεται με εξαιρετικά «επικίνδυνο» τρόπο στη Βραζιλία και κάλεσε όλους τους Βραζιλιάνους να πάρουν μέτρα.

Καθώς ο πρόεδρος Μπολσονάρου άρχιζε να εκφωνεί τηλεοπτικό διάγγελμα, σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας κυριαρχούσε ο ήχος πολιτών που χτύπαγαν σκεύη κουζίνας, διαδεδομένη μορφή αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Χιλή: Σχεδόν 5.000 κρούσματα και 25 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.948 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν ακόμη 25 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως εδώ τους 22.384 νεκρούς επί συνόλου 942.958 μολύνσεων.

Μολονότι η εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του νέου κορονοϊού πηγαίνει καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν στη Χιλή, όπου οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλησιάζουν τα 6 εκατομμύρια (το Σαββατοκύριακο ξεπέρασαν τα 5,7 εκατ.) από το σύνολο των 19 εκατ. κατοίκων, με πάνω από 2 εκατ. να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, η χώρα είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις τόνισε χθες πως τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 15% τις τελευταίες 7 ημέρες και κατά 36% τις τελευταίες 14, με μόλις τέσσερις περιφέρειες να καταγράφουν υποχώρηση των μολύνσεων την περίοδο αυτή.

Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι θα τεθούν σε καραντίνα εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, καθώς πλέον το σύστημα υγείας πιέζεται, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, πιεζόμενος εν μέσω του νέου κύματος, ανακοίνωσε εξάλλου αυτή την εβδομάδα ότι το πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών και των μικρών επιχειρήσεων παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο, με το ποσό που θα δαπανηθεί να αυξάνεται κατά 50%, από τα 12 στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 2% του ΑΕΠ. Περιλαμβάνει επιδόματα για τις οικογένειες, χαμηλότοκα δάνεια, βελτιωμένα επιδόματα ανεργίας και επιχορηγήσεις για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Ο κ. Πινιέρα εξήγησε ότι τα μέτρα έχουν στόχο την διατήρηση θέσεων εργασίας και τη διευκόλυνσης της επανεκκίνησης της οικονομίας αφού ξεπεραστεί η πανδημία.

Κούβα: 774 κρούσματα και 4 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 774 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 401 νεκρούς επί συνόλου 68.250 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο του υπουργείου, τον Φρανσίσκο Ντουράν, οι 776 περιπτώσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Τα δεδομένα, τόνισε ο κ. Ντουράν, δεν είναι καλά.

Τα περισσότερα κρούσματα (404) εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Αβάνα, που παραμένει επίκεντρο της κρίσης, με τον δείκτη επίπτωσης στα 292,7 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, τον υψηλότερο στη χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα μέτρα, μολονότι η κατάσταση δεν χωράει συγκρίσεις με άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής.

Δύο εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Η Αβάνα θέλει να έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κορονοϊού όλος ο πληθυσμός της χώρας μέσα στη χρονιά.

Βόρεια Μακεδονία: Ξεπέρασαν τα 120.000 τα κρούσματα, οι θάνατοι έφτασαν τους 3.528

Το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.056 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών της χώρας των Βαλκανίων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να ξεπερνά το όριο των εκατόν είκοσι χιλιάδων και να φθάνει τους 120.882.

Παράλληλα, ακόμη 25 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 3.528 νεκρούς ως εδώ.

Οι υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για τρίτο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, από τη 15η ως την 21η Μαρτίου οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων αυξήθηκαν κατά 26,4% και 22,5% αντίστοιχα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ως τώρα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορονοϊό 6.704 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ 2.572 έχουν λάβει και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.