Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού, η οποία δεν θα διασφαλίζει την επιστροφή και της Μόρφου στους νόμιμους κατοίκους της.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε, εκ μέρους του Νίκου Αναστασιάδη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρ Παπαδόπουλος, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την κατάληψη της Μόρφου.

Ο δήμαρχος της πόλης Χαράλαμπος Πίττας ανέφερε ότι οι κάτοικοι της κατεχόμενης κωμόπολης, ζητούν ενεργότερη δράση από τα Ηνωμένα Έθνη για δίκαιη λύση του κυπριακού. «Σαράντα χρόνια είναι πολλά και ο προσφυγικός κόσμος υποφέρει ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο», είπε ο κ. Πίττας.

Η αντιπροσωπεία των Μορφιτών επέδωσε ψήφισμα και στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο και στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο ψήφισμά τους προς τις ξένες πρεσβείες, οι κάτοικοι Μόρφου ζήτησαν να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία για να μεταβάλει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό. Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα εκπρόσωποι των πρεσβειών διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν.