Ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), Τόμας Μέρτενς, αναμένει έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι είναι ένα καλό εμβόλιο, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Πρόκειται για ένα καλό εμβόλιο που πιθανότατα θα εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια στιγμή. Οι Ρώσοι ερευνητές είναι πολύ έμπειροι στους εμβολιασμούς», τόνισε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Rheinische Post».

«Το Sputnik V είναι έξυπνα κατασκευασμένο: όπως και το εμβόλιο της Astrazeneca, είναι ένα εμβόλιο βασισμένο στους αδενοϊούς, αλλά σε αντίθεση με το εμβόλιο της Astrazeneca χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς ιούς-φορείς για την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Αυτό είναι πολύ έξυπνο, επειδή μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στον πρώτο αδενοϊό-φορέα», εξήγησε ο Μέρτενς.

Ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών είναι επίσης πεπεισμένος ότι σύντομα θα υπάρξει εμβόλιο κορονοϊού και για παιδιά. «Οι παρασκευάστριες εταιρείες μελετούν πώς λειτουργούν τα σκευάσματά τους τους σε παιδιά. Δεν είμαι βέβαιος ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Ίσως όμως μπορέσουμε να αρχίσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών περί τα τέλη του έτους. Αυτές οι μελέτες είναι πολύ σημαντικές, διότι τελικά αφορούν στον εμβολιασμό υγιών παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία δεν θα είχαν συμπτώματα ή σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους ακόμα και χωρίς εμβολιασμό. Γνωρίζουμε επίσης ότι όσο πιο νέοι είναι οι άνθρωποι, τόσο ισχυρότερες είναι οι παρενέργειες των εμβολίων», όπως είπε.