Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ αποτελεί προϋπόθεση για τη διεύρυνση της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα, δήλωσαν την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Τσακ Χέιγκελ, από το Σύδνεϋ όπου βρίσκονται για επίσημη επίσκεψη.

Ο Κέρι κάλεσε τον νεοδιορισθέντα ιρακινό πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι (μόλις χθες ανέλαβε τα καθήκοντά του), «να σχηματίσει το συντομότερο δυνατόν μια νέα κυβέρνηση» για να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση που διέρχεται το Ιράκ.
«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση ενότητας στο Ιράκ και ιδιαίτερα τη μάχη της εναντίον του ΙΚΙΛ», της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Ο Κέρι απέκλεισε, πάντως, κάθε ενδεχόμενο να αποσταλούν χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι είναι ανάγκη οι ηγέτες του Ιράκ να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους λαμβάνοντας μέτρα που να καταδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους.

Των εν λόγω δηλώσεων, είχε προηγηθεί σχόλιο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι το Ιράκ πραγματοποίησε «ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός», ορίζοντας ως νέο πρωθυπουργό τον Χάιντερ αλ-Αμπάντι.
Πάντως, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Χέιγκελ επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον παραδίδει όπλα, μέσω της ιρακινής κυβέρνησης, στους Κούρδους που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει τον τερματισμό της τρέχουσας 8ετούς πρωθυπουργίας του Νούρι αλ-Μάλικι, παρόλο που αυτός ο τελευταίος δεν δείχνει να προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία. Έχουν κατηγορήσει τον Μάλικι ότι δεν κατάφερε να σφυρηλατήσει τη συναίνεση και πως τροφοδοτεί τη θρησκευτική βία που διαμελίζει το Ιράκ.

Ο Κέρι ανακοίνωσε επίσης πως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα προσφύγουν στον ΟΗΕ για την απειλή των ξένων τζιχαντιστών που πολεμούν στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού.

«Έχουμε την πρόθεση να φέρουμε μαζί το θέμα αυτό στα Ηνωμένα Έθνη (…) με στόχο να πετύχουμε τη στήριξη των χωρών καταγωγής (των τζιχαντιστών) και των ενδιαφερομένων χωρών», στις οποίες πηγαίνουν να πολεμήσουν, δήλωσε ο Κέρι.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, σήμερα ότι ελπίζει πως η διεθνής κοινότητα θα μπορέσει να βρει ένα τρόπο για να συνεργασθούν η Ρωσία και η Ουκρανία ώστε να διευκολυνθεί η διεξαγωγή μιας επίσημης έρευνας για τη συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου της εταιρείας Malaysia Airlines.

Ο Κέρι έκανε λόγο για «αδιανόητο έγκλημα» και δήλωσε πως, παρόλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν αμφιβολία πως η πτήση MH17 καταρρίφθηκε από φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία, είναι ανάγκη να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για να νομιμοποιηθούν «οποιαδήποτε μέτρα πάρουμε στη συνέχεια».

«Ελπίζουμε και προσευχόμαστε να μπορέσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να βρούμε ένα τρόπο για να μπορέσουν ο (ουκρανός) πρόεδρος Ποροσένκο και η Ουκρανία να δουλέψουν με τη Ρωσία», τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Σύδνεϋ.