Μπορεί η ελληνική πλευρά να αποδομεί τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, όμως ο Χουλουσί Ακάρ επιμένει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά το θέμα της Αιγύπτου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας υποστηρίζει ότι η Αθήνα προκαλεί, γιατί σκοπός της είναι να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, ενώ χαρακτήρισε «παράνομο κι ανήθικο» τον τρόπο που κινείται η Ελλάδα.

Είπε ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που περιμένει τους Έλληνες να απαντήσουν για τη συνάντηση των στρατιωτικών επιτροπών με θέμα τα ΜΟΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τίποτα για τις διερευνητικές, που ήταν να γίνουν την εβδομάδα που πέρασε.

Αναφορικά με την Αίγυπτο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι προβαίνει ήδη σε ενέργειες με την ελπίδα να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε καταρχάς «πολλή σημαντική εξέλιξη» το γεγονός ότι η Αίγυπτος «σεβάστηκε την τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως είπε, κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης για έρευνα φυσικού αερίου γύρω από τα θαλάσσια σύνορά της, και εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα η στάση αυτή της Αιγύπτου να συνεχιστεί απέναντι στην Τουρκία.

Τόνισε, όπως και με τη Λιβύη, ότι με την Αίγυπτο η Τουρκία έχει κοινά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία κι αν γίνει ενεργοποίηση αυτών των στοιχείων, θα είναι προς το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού.