Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έγιναν η πρώτη αραβική χώρα και η πέμπτη στον κόσμο -μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία, την Ευρώπη και την Ινδία- που κατάφερε να θέσει ένα διαστημικό σκάφος, το Hope (Ελπίδα), σε τροχιά γύρω από τον ‘Αρη.

Το σκάφος, το οποίο είχε εκτοξευθεί πριν επτά μήνες περίπου από τη Γη, έκανε με επιτυχία τον αναγκαίο επιβραδυντικό ελιγμό, σύμφωνα με το BBC, ώστε να «συλληφθεί» από τη βαρύτητα του γειτονικού πλανήτη. Το «Hope» (Al-Αmal στα αραβικά) θα γυρνάει γύρω από τον ‘Αρη για δύο χρόνια, μελετώντας κυρίως την ατμόσφαιρα του (θα δημιουργήσει τον πρώτο ολοκληρωμένο «χάρτη» της) και τον καιρό του. Το σκάφος διαθέτει τρία επιστημονικά όργανα και κάμερες υψηλής ανάλυσης.

Το επίτευγμα των ΗΑΕ, που έχουν μεγάλες διαστημικές (και όχι μόνο) φιλοδοξίες, συμπίπτει με την 50ή επέτειο από την ένωση των Εμιράτων που απάρτισαν τη χώρα του Κόλπου.

Η «Ελπίδα» είναι το πρώτο από τα τρία ρομποτικά διαστημικά σκάφη τριών διαφορετικών χωρών -κάτι ασυνήθιστο- που φθάνουν στον ‘Αρη μέσα στο Φεβρουάριο. Θα ακολουθήσει την Τετάρτη το σκάφος «Tianwen-1» της Κίνας και, τέλος, το ρόβερ «Mars 2020 Perseverance» των ΗΠΑ προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στις 18 Φεβρουαρίου.

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.