Η χούντα της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα ότι επέτρεψε στην πρώην πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα να εγκαταλείψει την χώρα για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαΐου.

Η Γινγκλάκ αναμενόταν να μεταβεί στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα για τα 65α γενέθλια του αδελφού της Ταξίν Σιναουάτρα, επίσης πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, ο οποίος βρίσκεται στην εξορία μετά την εκδίωξή του από την εξουσία από το προηγούμενο πραξικόπημα που είχε γίνει το 2006.

Το Εθνικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Τάξη (NCPO, όπως ονομάζεται η στρατιωτική χούντα) ενέκρινε χθες το αίτημα της Γινγκλάκ να εγκαταλείψει τη χώρα “καθώς από τότε που έγινε το πραξικόπημα δεν αντιτάχθηκε ποτέ στην εργασία του NCPO”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της χούντας Ουιντάι Σουβάρι.

“Τήρησε ένα χαμηλό προφίλ”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, η Γινγκλάκ θα πρέπει να ενημερώνει τις ταϊλανδικές αρχές για το που βρίσκεται μέσω των πρεσβειών στις χώρες που θα επισκεφθεί.

Η Γινγκλάκ, η οποία ανέβηκε στην εξουσία μετά την νίκη της στις βουλευτικές εκλογές του 2011, εκδιώχθηκε από την θέση της από την δικαιοσύνη τον Μάιο, λίγο πριν από το πραξικόπημα με το οποίο δόθηκε τέλος στις αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που διήρκεσαν 7 μήνες στην χώρα.

Αυτή βρισκόταν μεταξύ εκατοντάδων προσωπικοτήτων που είχαν κληθεί από την χούντα και είχαν κρατηθεί για πολλές ημέρες σε μυστικές τοποθεσίες, προτού αφεθούν ελεύθερες μετά την υπογραφή της δέσμευσης ότι θα παύσουν πλέον να ασκούν πολιτική.

Την επομένη της απομάκρυνσής της, η Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς την κατηγόρησε για αμέλεια σε σχέση με ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα βοήθειας των καλλιεργητών ρυζιού.

Η Γινγκλάκ μπορεί εφεξής να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, καθώς η Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι επέδωσε τον φάκελο της υπόθεσης στην δικαιοσύνη. “Η κατηγορούμενη ως πρωθυπουργός όφειλε να έχει αναστείλει την λειτουργία του προγράμματος από την στιγμή που άκουσε να μιλούν για διαφθορά και απώλειες”, αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Από το πραξικόπημα της 22ας Μαΐου, η χούντα ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος, περιόρισε ευρέως τις πολιτικές ελευθερίες και απέκλεισε την διεξαγωγή εκλογών πριν από τον Οκτώβριο του 2015.

Ο Ταξίν, ο οποίος ζει εξόριστος στο Ντουμπάι για να γλιτώσει από μια ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για κατάχρηση κεφαλαίων, συνεχίζει να διχάζει το βασίλειο.

Από το πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο Ταξίν, η Ταϊλάνδη αντιμετωπίζει μια σειρά από πολιτικές κρίσεις στις οποίες αντιμέτωποι τάσσονται οι εχθροί με τους υποστηρικτές του.