Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας χθες βράδυ. Τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.711 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 501.073.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 72.363, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το ρεκόρ (72.400) που είχε καταγραφεί την 1η Οκτωβρίου 2020.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανέρχεται σε 3.704 νεκρούς. Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, από την 20ή Δεκεμβρίου, όταν άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, έχουν εμβολιαστεί 1.850.419 άνθρωποι στο Ισραήλ, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί χονδρικά στο 20% του πληθυσμού (9,3 εκατομμύρια).

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας (203.000 συνολικά) θα αρχίσει σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τυνησία: Ρεκόρ 3.074 κρουσμάτων και 69 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.074 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, ενώ άλλοι 69 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, καθώς η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας της βόρειας Αφρικής αγγίζει πια το 100%.

Οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό αυξάνονται τελευταία με ραγδαίο ρυθμό στην Τυνησία, που είχε καταφέρει να επιβραδύνει την εξάπλωση αρχικά. Ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται σε 5.284 νεκρούς επί συνόλου 162.350 μολύνσεων.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν την επιδημιολογική κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη και τονίζουν ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές. Σήμερα προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη για να ληφθούν μέτρα. Ο πρόεδρος Κάις Σαΐντ έχει καλέσει να επιβληθεί lockdown στις περιοχές όπου η εξάπλωση είναι ταχύτερη.

Η Τύνιδα είχε απαγορεύσει τις μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη τον Οκτώβριο, καθώς προσπαθούσε να ελέγξει την κατάσταση.

Ο Δρ. Χισάμ Αουίνα, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Σαρλ Νικόλ στην πρωτεύουσα Τύνιδα, υπογράμμισε ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε «τέτοιο επίπεδο» που οι γιατροί είναι πλέον «αναγκασμένοι» να «επιλέγουν ποιος εισάγεται στις ΜΕΘ».

Ως εδώ η ημερομηνία που θα αρχίσει ο εμβολιασμός στην Τυνησία δεν έχει προσδιοριστεί, γεγονός που επιτείνει τους φόβους ότι οι αρχές δεν μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος Σαΐντ ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Οθμάν Τζεράντι να συζητήσει με ομολόγους του σε χώρες που έχουν κατασκευάσει αποτελεσματικά εμβόλια για να επιταχυνθεί η διαδικασία έναρξης της εκστρατείας ανοσοποίησης, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Tunis Afrique Presse (TAP).

Μεξικό: Πλησιάζουν τους 135.000 οι θάνατοι, πάνω από 1,54 εκατ. τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.594 κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλοι 662 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 134.368 νεκρούς επί συνόλου 1.541.633 μολύνσεων.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Βραζιλία: 25.822 κρούσματα και 480 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η Βραζιλία κατέγραψε 25.822 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού τις τελευταίες 24ώρες καθώς και 480 θανάτους από την COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια κρούσματα του ιού από τότε που το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ ο επίσημος συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 203.580, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Αίγυπτος: Ξεπέρασαν το όριο των 150.000 τα κρούσματα, σχεδόν 8.250 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 52 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 8.249 νεκρούς.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 961 κρούσματα του SARS-CoV-2 — με τον αριθμό των μολύνσεων να μένει οριακά κάτω από το όριο των χιλίων για 3η συνεχόμενη ημέρα —, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει πλέον τους 150.753.

Η Αίγυπτος πλήττεται από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως μπορεί να κορυφωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Σλοβενία: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι θάνατοι, σχεδόν 140.000 τα κρούσματα

Ακόμη 24 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες στη Σλοβενία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 426 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα να φθάνει ως εδώ τους 3.022 νεκρούς επί συνόλου 139.713, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα το σλοβένικο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sledilnik, που αναρτά συστηματικά στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση, τα ενεργά κρούσματα επί του παρόντος είναι 24.320. Στα σλοβένικα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.205 ασθενείς με την COVID-19, οι 198 εκ των οποίων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για θέματα που άπτονται της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας, ο Γέλκο Κατσίν, τόνισε χθες Δευτέρα ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, πάντως οι θάνατοι μειώνονται.

Το NIJZ ανακοίνωσε ότι μια πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna για τον νέο κορονοϊό αναμένεται να φθάσει σήμερα στη Σλοβενία. Το προϊόν είναι το δεύτερο η κατεπείγουσα χρήση του οποίου έλαβε πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από αυτό των Pfizer/BioNTech.