Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απαγόρευσε σήμερα στην κυβέρνηση του Ιράν να εισαγάγει εμβόλια εναντίον του νέου κορονοϊού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

«Οι εισαγωγές αμερικανικών και βρετανικών εμβολίων στη χώρα απαγορεύονται. Το έχω πει αυτό στους αξιωματούχους και το λέω δημόσια τώρα» είπε ο Χαμενεΐ.

«Αν οι Αμερικανοί ήταν ικανοί να παραγάγουν ένα εμβόλιο, δεν θα είχαν ένα τέτοιο φιάσκο με τον κορονοϊό στην ίδια τους τη χώρα» είπε.

Το Ιράν ξεκίνησε τον περασμένο μήνα τις δοκιμές σε ανθρώπους του πρώτου υποψήφιου εμβολίου του εναντίον της COVID-19, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράν να νικήσει την πανδημία παρότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ επηρεάζουν την ικανότητά του να εισάγει εμβόλια, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο Χαμενεΐ επαίνεσε τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει εγχώρια εμβόλια, αλλά είπε πως το Ιράν μπορεί να εξασφαλίσει εμβόλια «από άλλα αξιόπιστα μέρη». Δεν έδωσε λεπτομέρειες, όμως η Κίνα και η Ρωσία είναι και οι δύο σύμμαχοι του Ιράν.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ούτε για τη Γαλλία λόγω του ιστορικού τους με το μολυσμένο αίμα», είπε ο Χαμενεΐ, αναφερόμενος στο σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα στη Γαλλία στα χρόνια του 1980 και του 1990.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά

Ο Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν βιάζεται για την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά επέμεινε πως οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν αμέσως.

«Δεν επιμένουμε ούτε βιαζόμαστε να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία», είπε ο Χαμενεΐ σε ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Αλλά αυτό που είναι λογικό είναι η απαίτησή μας, είναι η άρση των κυρώσεων», πρόσθεσε.

Κρίνοντας πως η συμφωνία για ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στη Βιέννη είναι ανεπαρκής, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από αυτήν τον Μάιο του 2018, επαναφέροντας και αυστηροποιώντας στη συνέχεια τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Απαντώντας η Τεχεράνη αποδεσμεύθηκε από την πλειονότητα των υποχρεώσεων που ανέλαβε στη Βιέννη.

«Αν οι κυρώσεις αρθούν, η επιστροφή των Αμερικανών θα έχει ένα νόημα», είπε ο Χαμενεΐ, εκτιμώντας πως, «όταν το άλλο μέρος δεν εκπληρώνει στην πράξη καμία από τις υποχρεώσεις του, δεν είναι λογικό η Ισλαμική Δημοκρατία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της».

«Αν επιστρέψουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιστρέψουμε στις υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την ιρανική θέση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.