Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν δύο βομβιστές-καμικάζι πυροδότησαν ταυτόχρονα σήμερα τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στο δυτικό τμήμα της Βηρυτού, σε ένα ξενοδοχείο σε πολύ μικρή απόσταση από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, τη στιγμή που βρίσκονταν σε αυτό πολλά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του Λιβάνου και κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο ένας βομβιστής-καμικάζι είναι νεκρός.

Η επίθεση είναι η τρίτη που σημειώνεται στο Λίβανο μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο από μια εβδομάδα.

Ο υπουργό Εσωτερικών Νόχαντ Μαχνούκ, ο οποίος είχε μεταβεί στο ξενοδοχείο, ανακοίνωσε ότι ο ένας βομβιστής-καμικάζι, ο οποίος έχει τραυματιστεί σοβαρά, είναι Σαουδάραβας.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας Σακρ Σακρ έκανε λόγο για τρεις τραυματίες στις τάξεις της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του Λιβάνου. Η λιβανέζικη Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έκανε από τη δική της πλευρά λόγο για επτά τραυματίες πολίτες.

Το Duroy, το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στο οποίο σημειώθηκε η επίθεση, προσελκύει γενικά τουρίστες από χώρες του Κόλπου. Απέχει μόλις 20 μέτρα από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, στην παραθαλάσσια περιοχή Ραούς της Βηρυτού.

Η πρεσβεία δεν υπέστη ζημιές από τις εκρήξεις. Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στο ξενοδοχείο διεξαγόταν μια έρευνα «για την δραστηριότητα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ένας αξιωματικός της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας.

Την 20ή Ιουνίου ένας Γάλλος υπήκοος από τις Κομόρες νήσους σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίαζε να διαπράξει επίθεση στο Λίβανο συνελήφθη σε ένα άλλο ξενοδοχείο σε μικρή απόσταση από αυτό στο οποίο σημειώθηκε σήμερα. Κρατείται και ανακρίνεται.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την Δευτέρα, η λιβανέζικη εφημερίδα αλ Άχμπαρ είχε γράψει πως ο Γάλλος ανήκε σε ομάδα 4 καμικάζι που εισήλθαν στο Λίβανο με σκοπό να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας κατ’ εντολή της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Την 20ή Ιουνίου εξάλλου σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε ένα στρατόπεδο της αστυνομίας στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι 33.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου, οι αρχές αναζητούν έναν ακόμη επίδοξο βομβιστή-καμικάζι, η εθνικότητα του οποίου δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής.

Σε τηλεοπτικά πλάνα που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας εικονίζονται άνδρες του στρατού να έχουν κατακλύσει τον δρόμο έξω από το ξενοδοχείο, που ήταν γεμάτος ασθενοφόρα. Ο Λίβανος αντιμετωπίζει ένα κύμα βίας που συνδέεται με τις συρράξεις που μαίνονται στη Συρία και το Ιράκ.

(φωτογραφία αρχείου)