Οι έρευνες για δέκα άτομα τα οποία «κατάπιε» η γη, έπειτα από τη χθεσινή (30/12) κατολίσθηση σε μια πόλη βόρεια του Όσλο, συνεχίζονται. Ομάδες διάσωσης διεύρυναν σήμερα τη ζώνη εκκένωσης, ενώ συνεχίζουν να… χτενίζουν την περιοχή.

«Υπάρχουν εμφανείς ρωγμές στο έδαφος», εξήγησε ένας αξιωματούχος της Νορβηγικής Διεύθυνσης Νερών και Ενέργειας (NVE), Τόριλ Χοφσάγκεν, στο πρακτορείο ειδήσεων NTB, προκειμένου να δικαιολογήσει την απομάκρυνση επιπλέον 46 ανθρώπων.

Χθες, περίπου 1.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μετά την κατολίσθηση στο Ασκ, στην κοινότητα Γκέρντρουμ, μια πόλη 5.000 κατοίκων, στα βορειοανατολικά περίχωρα της πρωτεύουσας της Νορβηγίας. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, παρά μονάχα εάν οι αρχές επιβεβαιώσουν ότι θα είναι ασφαλείς.

Σύμφωνα με το NVE, το έδαφος παραμένει ασταθές.

Σήμερα, οι διασώστες διεξήγαγαν μάταια έρευνες σε δύο σπίτια που είχαν καταρρεύσει, αναζητώντας αγνοούμενους, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει αποκαλυφθεί από την αστυνομία, η οποία, ωστόσο, αναφέρει πως υπάρχουν παιδιά μεταξύ τους.

«Τα υπόλοιπα από τα σπίτια στη ζώνη αυτή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπεύθυνος της επιχείρησης διάσωσης Ρόγκερ Πέτερσεν σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καμιά δεκαριά σπίτια και 31 κτίσματα κατέρρευσαν και ορισμένες κατοικίες μετατοπίστηκαν κατά 400 μέτρα.

«Είναι θλιβερό, δεν μπορεί να το περιγράψει κανείς. Φρικτό», είπε στο AFP ένας κάτοικος της περιοχής, ο Μάρκους Όλσεν.

Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά και διακομίστηκε στο Όσλο.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Έρνα Σόλμπεργκ, που επισκέφθηκε την περιοχή, υπογράμμισε πως η κατολίσθηση είναι «μία από τις μεγαλύτερες» που έχουν πλήξει τη χώρα της.