Τα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ της εταιρείας Boeing επέστρεψαν χθες στους αμερικανικούς αιθέρες, για πρώτη φορά μετά τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα που οδήγησαν στην καθήλωσή τους στο έδαφος για λόγους ασφαλείας επί σχεδόν 20 μήνες.

Η πτήση 718 της American Airlines, με περίπου 100 επιβάτες, απογειώθηκε από το Μαϊάμι γύρω στις 10.40, τοπική ώρα, με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο ΛαΓκουάρντια της Νέας Υόρκης.

Στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι στρώθηκε το κόκκινο χαλί ενώ στις οθόνες ανακοινωνόταν η επιστροφή του 737 ΜΑΧ, έναν μήνα αφότου οι αρχές ήραν την απαγόρευση πτήσεων. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ξεχωρίζει από τα φτερά του ενώ εξοικονομεί περισσότερα καύσιμα από τον προκάτοχό του, το 737 NG.

Το αεροσκάφος θα επιστρέψει κατόπιν στο Μαϊάμι, σχεδόν πλήρες. Είναι προγραμματισμένο να κάνει το ίδιο δρομολόγιο αύριο και την Πέμπτη, ανέφερε μια εκπρόσωπος της American Airlines.

Το 737 ΜΑΧ «είναι ένα αεροπλάνο που έχει ελεγχθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι το ασφαλέστερο στον ουρανό», είπε στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι ο αντιπρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας, Ρόμπερτ Ίσομ.

Αν και αυτή είναι η πρώτη πτήση στις ΗΠΑ, το 737 ΜΑΧ πετάει ήδη στη Βραζιλία από τις 9 Δεκεμβρίου, εκτελώντας το δρομολόγιο Σάο Πάουλο-Πόρτο Αλέγκρε για λογαριασμό της εταιρείας χαμηλού κόστους Gol.

Τα Boeing 747 MAX καθηλώθηκαν σε όλον τον κόσμο μετά τα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 (Lion Air, 189 νεκροί) και τον Μάρτιο του 2019 (Ethiopian Airlines, 157 νεκροί). Οι ανησυχίες για την αξιοπιστία του νέου αεροσκάφους οδήγησαν πολλές εταιρείες να ακυρώσουν τις παραγγελίες τους από την Boeing.

Για τις οικογένειες των θυμάτων, το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν θα έπρεπε ποτέ να λάβει έγκριση για να ξαναρχίσει τις πτήσεις. «Αποφύγετέ το, μην αγοράσετε ούτε ένα εισιτήριο, το οποίο μπορεί να είναι χωρίς επιστροφή», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι συγγενείς των επιβατών που σκοτώθηκαν στη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines.

Στις 25 Δεκεμβρίου, ένα 737 MAX της Air Canada, που εκτελούσε δοκιμαστική πτήση από την Αριζόνα στο Μόντρεαλ, με μοναδικούς επιβαίνοντες το τριμελές πλήρωμά του, παρουσίασε ένα πρόβλημα στον κινητήρα και υποχρεώθηκε να προσγειωθεί λίγο μετά την απογείωσή του. Οι εταιρείες United Airlines και Southwest (η σημαντικότερη πελάτισσα του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών πριν από τα δυστυχήματα) δεν προβλέπουν να ξαναρχίσουν τις πτήσεις πριν από το 2021. Πέραν των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, το αεροσκάφος δεν έχει πάρει έγκριση από τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας άλλων χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς θα αποφασίσουν το επόμενο έτος ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνει η Κίνα, μια από τις σημαντικότερες αγορές στον κόσμο για τις εταιρείες αεροναυπηγικής.