Ο ηγέτης της εκτός νόμου Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μπαντίε, καταδικάστηκε σήμερα σε θάνατο για μια υπόθεση που αφορούσε τις ταραχές οι οποίες σημειώθηκαν στο Κάιρο τον Ιούλιο του 2013 και στοίχισαν τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Εκτός του Μπαντίε, η ίδια ποινή επιβλήθηκε και σε άλλους 13 κατηγορούμενους, στην πλειοψηφία τους ηγετικά στελέχη της Αδελφότητας του Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος ανατράπηκε από την προεδρία της χώρας πέρσι από τον πρώην αρχηγό του στρατού που προσφάτως εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Ο Μπαντίε έχει καταδικαστεί σε θάνατο και για άλλη μία υπόθεση, στο πρόσφατο παρελθόν.

Τηρώντας την αιγυπτιακή νομοθεσία για τις θανατικές καταδίκες, θα κληθεί να δώσει την καθαρά συμβουλευτική και όχι δεσμευτική άποψή του και ο μουφτής της χώρας, προτού αυτές να επικυρωθούν ή να ανατραπούν στην τελική συνεδρίαση του δικαστηρίου που θα γίνει στις 3 Αυγούστου.

Μεταξύ των συγκατηγορουμένων του Μπαντίε είναι ο Μοχάμεντ Ελ Μπελτάγκι και ο Έσαμ ελ Εριάν, δύο ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Μπαντίε και άλλοι 700 ισλαμιστές καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Απρίλιο από δικαστήριο της πόλης Μίνια. Συνολικά, ο ηγέτης της Αδελφότητας είναι κατηγορούμενος σε 40 διαφορετικές υποθέσεις και αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου για πολλές από αυτές τις κατηγορίες, όπως εξάλλου και ο πρώην πρόεδρος Μόρσι.