Κάθε τόσο όλο και κάποιος θα βρει έναν νέο τρόπο να πεθάνει, κάνοντας τον κόσμο μας ένα σαφώς ζοφερότερο μέρος.

Όλοι τους ήρωες πολύ ιδιαίτεροι, έβαλαν σκοπό να γίνουν πρωτοπόροι όχι με τη ζωή και τις εφευρέσεις τους, αλλά με τον ίδιο τους τον χαμό.

Τιμή λοιπόν στους πιονέρους του θανάτου, στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν στο καθήκον ή απλώς όλα πήγαν λάθος στο χρονικό της ζωής τους.

Σε τελική, όλο και κάποιος θα πεθάνει πρώτος σε κάθε νέα περιπέτεια της ανθρωπότητας, γιατί λοιπόν να μην είναι αυτοί;

Μετά λοιπόν τις φρικιαστικές πρωτιές στα εγκληματικά χρονικά, ώρα να δούμε τις μακάβριες πρωτιές της ανθρωπότητας…

De Rozier και Romain – Αερόστατο, 1785

Ήταν στις 15 Ιουνίου 1785 όταν οι Jean-Francois Pilatre de Rozier και Pierre Romain γίνονταν οι πρώτοι άνθρωποι που πέθαιναν ποτέ σε δυστύχημα στον αέρα, όταν το αερόστατο που τους μετέφερε κατέρρευσε την ώρα που επιχειρούσαν να διασχίσουν από αέρος τα Στενά της Μάγχης. Προς τιμή μάλιστα του πιονέρου De Rozier, η σημερινή εκδοχή του αεροστάτου με ήλιο αποκαλείται Μπαλόνι Roziere…

Robert Cocking – Αλεξίπτωτο, 1837



Εδώ μιλάμε για μια ιστορική -και φρικιαστική αλίμονο- πρωτιά που ανέκοψε τον ρυθμό της εξέλιξης των αλεξίπτωτων για μπόλικα χρόνια! Ο 61χρονος Cocking πήδηξε από αερόστατο στα 5.000 πόδια πάνω από το Γκρίνουιτς της Αγγλίας, αν και το αλεξίπτωτο παραήταν μικρό για τα κιλά του, οδηγώντας τον κάτοχό του στον οριστικό χαμό…

Tracy Kraling – Κλίβανος, 2004

Η άτυχη γυναίκα εργαζόταν σε εργαστήριο πειραματόζωων στο Regions Hospital της Μινεσότα όταν για άγνωστο λόγο εγκλωβίστηκε μέσα στον νοσοκομειακό κλίβανο, με την πόρτα να κλείνει πίσω της και να «αποστειρώνει» την τραγική 31χρονη μια και καλή…

Dobrovolski, Patsayev, Volkov – Διάστημα, 1971

Οι τρεις σοβιετικοί κοσμοναύτες ήταν οι πρώτοι και οι μόνοι ευτυχώς άνθρωποι που πέθαναν ποτέ στο Υπερπέραν. Οι διαστημάνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τραγικές συνθήκες αποσυμπίεσης και ασφυξίας όταν το διαστημόπλοιό τους Soyuz 11 προσπαθούσε να δέσει στον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Salyut 1 και η βαλβίδα της καμπίνας τους άνοιξε κατά λάθος. Όλοι οι υπόλοιποι αστροναύτες που έχουν πέσει στο καθήκον σκοτώθηκαν σε τραγικά δυστυχήματα εντός γήινης ατμόσφαιρας…

Thomas Selfridge – Αεροπλάνο, 1908



Ο υπολοχαγός του Αμερικανικού Στρατού ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώθηκε ποτέ από συντριβή αεροσκάφους. Επέβαινε στο μοιραίο Wright Flyer, το οποίο πιλοτάριζε ο ίδιος ο Όρβιλ Ράιτ σε μια επίδειξη για την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, όταν ο έλικας έσπασε και το αεροπλάνο καρφώθηκε με τη μύτη στο έδαφος. Ο 26χρονος Selfridge έπαθε κάταγμα εγκεφάλου και πέθανε αργότερα τη μοιραία μέρα. Όσο για τον Ράιτ, έσπασε χέρι, πλευρά και γοφό, με το δυστύχημα να καταλήγει στην εφεύρεση του κράνους των πιλότων!

Gee Jon – Θάλαμος Αερίων, 1924

Κινέζος εγκληματίας που ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο καταδικάστηκε σε θάνατο για τον φόνο μέλους αντίπαλης συμμορίας, όταν και άρχισαν οι τραγικές του περιπέτειες. Αφού λοιπόν η προσπάθεια να τον σκοτώσουν με χημικό αέριο στο κελί του απέτυχε(!), κατασκευάστηκε αυτοσχέδιος θάλαμος αερίων προς τιμήν του και η νέα προσπάθεια στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία: ο φονιάς εξοντώθηκε με αέριο υδροκυανίου. Οι δεσμοφύλακες είχαν αποπειραθεί να σκοτώσουν με χημικό αέριο τον δολοφόνο την ώρα που κοιμόταν στο κελί του, όταν έγινε σαφές πως για να τελεσφορήσει κάτι τέτοιο έπρεπε το δωμάτιο να ήταν κλειστό! Οι δαιμόνιοι δεσμοφύλακες επίταξαν κατόπιν το χασάπικο της φυλακής και το τροποποίησαν σε θάλαμο αερίων, σκοτώνοντας μερικές γάτες για να σιγουρευτούν για την αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης. Ο 29χρονος Jon χρειάστηκε τουλάχιστον 6 λεπτά για να οδηγηθεί στον χαμό…

William Kemmler – Ηλεκτρική Καρέκλα, 1890

Καταδικασμένος σε θάνατο για τον φόνο της συζύγου του με μπαλτά, ο 30χρονος Kemmler εκτελέστηκε από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης για το κακούργημά του, γράφοντας μια νέα χρυσή σελίδα στην ιστορία του ποινικού συστήματος των ΗΠΑ ως ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε ηθελημένα σε ηλεκτροπληξία. Η νέα εφεύρεση, η ηλεκτρική καρέκλα, χρειάστηκε 17 δευτερόλεπτα για να τον στείλει στον άλλο κόσμο ή έτσι νόμισαν τουλάχιστον οι υπεύθυνοι, γιατί παρά το γεγονός ότι δηλώθηκε νεκρός, ο φονιάς ανέπνεε ακόμα! Οι δεσμοφύλακες τον υπέβαλαν τότε και σε δεύτερη ηλεκτροπληξία και στην προσπάθειά τους να σιγουρευτούν για το οριστικό του θανάτου του, τον «έψησαν» όσο δεν έπαιρνε. Η δεύτερη εκτέλεση κράτησε 8 ολόκληρα λεπτά, κάνοντας την καμένη σάρκα του δολοφόνου να ανοίξει, την ίδια στιγμή που στον δήμιο προσκολλήθηκε το παρατσούκλι «Δημόσιος Ηλεκτρολόγος»…

Bridget Driscoll – Πεζός που σκοτώθηκε από αυτοκίνητο, 1896

Χτυπημένη και παρασυρμένη την ώρα που περνούσε τον δρόμο από πειραματικό όχημα της αγγλο-γαλλικής Motor Carriage Company που παρουσιαζόταν στο Λονδίνο, η Driscoll κατέχει τη μακάβρια πρωτιά του πρώτου πεζού που σκοτώθηκε ποτέ από αυτοκίνητο. Ακόμα πιο εκπληκτικό ήταν το γεγονός ότι το αμάξι είχε τροποποιηθεί ειδικά για να γίνει ασφαλέστερο (από τα 12 χλμ/ώρα που έπιανε κανονικά, το εν λόγω όχημα είχε πέσει στα 7!), αν και η Driscoll κατάφερε όχι μόνο να χτυπηθεί, αλλά και να σκοτωθεί από αυτό. Ο ιατροδικαστής μάλιστα ευχήθηκε «ένα τέτοιο γεγονός να μη συμβεί ποτέ ξανά», αν και η ευχή του δεν θα καρποφορούσε, καθώς περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι θα σκοτώνονταν στους δρόμους της Βρετανίας στα 100 και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα…

Mary Ward – Τροχαίο δυστύχημα, 1869

Η γνωστή ιρλανδή ερασιτέχνης επιστήμονας επέβαινε πάνω σε ένα πειραματικό αυτοκίνητο που κινούταν με ατμό, τη μόνη μορφή αυτοκίνησης της εποχής, όταν έπεσε από το όχημα και έσπασε τον λαιμό της, κάτι που της εξασφάλισε φυσικά τη μακάβρια τιμή να είναι το πρώτο θύμα τροχαίου δυστυχήματος όλων των εποχών…